Kabinet sluit niet uit dat er met rebellen over MH17 is gesproken

Vicepremier Lodewijk Asscher sluit niet uit dat Nederlandse experts hebben overlegd met pro-Russische rebellen over het bergen van wrakstukken van de MH17 in Oost-Oekraïne. Maar er gebeurt niets zonder dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) erbij betrokken is, benadrukte hij vandaag na de ministerraad.

Redactie
Wrakstukken van de MH17-vlucht op de rampplek. Beeld afp
Wrakstukken van de MH17-vlucht op de rampplek.Beeld afp

Nederland heeft vanaf het begin van de ramp besloten niet rechtstreeks contact te hebben met de separatisten, maar dit altijd via de OVSE te laten lopen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) leidt echter het internationale onderzoek naar de oorzaak van de ramp en doet dat onafhankelijk. De OVV moet met alle partijen kunnen praten om de wrakstukken uit het gebied weg te halen en dat kan volgens Asscher 'via de OVSE'.

De onderzoeksraad heeft inmiddels opdracht gegeven wrakstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines te bergen om een reconstructie te kunnen maken van een deel van het toestel. Asscher noemde het goed nieuws dat er een begin lijkt te kunnen worden gemaakt met het weghalen van de wrakstukken. Wanneer dat gebeurt, is nog niet precies duidelijk. Het hangt vooral af van de veiligheidssituatie in het gebied. De OVV verwachtte donderdag dat het bergingswerk binnen enkele dagen kan beginnen.

Asscher vindt het bemoedigend dat er in de afgelopen week vier keer stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers zijn geborgen op de rampplek. Als de kans zich voordoet, wil Nederland nog altijd met een grotere repatriëringsmissie terug om alle resterende resten en spullen op te halen.

Meer over