Kabinet-Prodi keert terug met steun Bertinotti

Romano Prodi keert terug als premier van Italie. De regeringscrisis eindigt vandaag in de capitulatie van de communisten, die afgelopen donderdag Prodi de oorlog verklaarden....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De communisten zullen stemmen voor dezelfde ontwerp-begroting die ze donderdag nog afwezen. Partijleider Bertinotti heeft dat bevestigd. Hij moet genoegen nemen met concessies die de regering vorige week al had gedaan: voorstellen voor de verkorting van de werkweek en handhaving van de vut-regeling voor fabrieksarbeiders. Vandaag zal Prodi het bereikte akkoord toelichten.

Niemand had verwacht dat de aanval van de communisten zo snel zou doodlopen en zou omslaan in hun nederlaag. De meest plausibele verklaring van hun ommezwaai is de verkeerde inschatting van de reactie van de achterban.

Vooral de pressie van door de communisten beheerste metaalbonden, schijnt partijleider Bertinotti tot rede te hebben gebracht. Het meest waarschijnlijke alternatief, verkiezingen, was nog minder aantrekkelijk, want dan zou zijn partij rake klappen oplopen. Al in de lokale verkiezingen van komende maand zou de partij zonder stembusakkoorden met de Olijf worden ingemaakt.

Maandagochtend begon een herstel van het bondgenootschap tussen Prodi en Bertinotti in zicht te komen. Onderhandelingen tussen Bertinotti en Prodi's rechterhand, onderminister Micheli, zorgden voor een doorbraak. Een delegatie van de centrum-linkse Olijf-partijen zette president Scalfaro uiteen dat er geen sprake kan zijn van een verandering van de ontwerp-begroting, zoals de communisten hadden geëist.

Prodi heeft gezegd dat hij niet verder kan gaan dan de concessies die hij vorige week aan de communisten heeft gedaan. Anders kan Italië zijn financiële sanering en daarmee zijn deelname aan de euro wel vergeten.

Maar de Olijf-partijen doen hun best Bertinotti niet te vernederen om hem een al te pijnlijke afgang te besparen. Maar voor de extreem-linkse vleugel van de communisten is de 'overgave' van de partij aan de Olijf niet te maskeren.

De centrum-rechtse partijen zijn in alle staten over de flitsende en ook voor hen volkomen onverwachte verzoening tussen de Olijf en de communisten. Ze hadden zelf een regering op brede basis gewild of een zakenkabinet om de begroting te laten aannemen, Europa te halen en de staatkundige hervormingen af te maken.

Volgens de leiders van de beide rechtse neo-christen-democratische partijen heeft Italië vanaf vandaag een uitsluitend linkse regering. De centrumgroepen in de Olijf bestaan volgens hen niet meer. Rechts voorspelt de herrezen alliantie een kort leven. Ze zegt dat deze regering vanwege de hernieuwde steun van de communisten Italië onmogelijk in Europa kan brengen.

De markt denkt er anders over. De afgelopen dagen raakte de effectenbeurs van Milaan in mineur toen de kans op verkiezingen toenam. Ze veerde op toen de communisten lieten weten dat ze bij nader inzien toch met Prodi wilden onderhandelen.

De enige verklaring voor dit paradoxale, filocommunistische beursgedrag was de hoop op een snelle aanvaarding van de begroting, het sluitstuk van het door Prodi ondernomen saneringsproces. De enige kans daartoe op korte termijn was het herstel van het verbond Prodi-Bertinotti.

De beursvreugde wordt getemperd door de somberheid van de ondernemers. Die zijn, net als hun Franse collega's, faliekant tegen de invoering van een 35-urige werkweek.

Meer over