NieuwsHuawei

Kabinet negeert advies inlichtingendiensten: Huawei niet geweerd bij aanleg 5G-netwerk

Het kabinet gaat Huawei niet weren bij de aanleg van het 5G-netwerk. Wel moeten telecombedrijven aanvullende beveiligingsmaatregelen nemen. Met dat besluit gaat het kabinet maandag in tegen het advies van de algemene en militaire inlichtingendiensten AIVD en MIVD.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Telecombedrijven moeten aanvullende beveiligingsmaatregelen nemen om spionage tegen te gaan. Dat geldt voor zowel de huidige telefoonnetwerken als toekomstige 5G-netwerken. Aan leveranciers van producten en diensten die in de kern van telecomnetwerken zitten, worden ‘extra hoge eisen’ gesteld. Dat schrijven minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarmee kiest het kabinet voor een geografisch-neutrale benadering van het 5G-dilemma: niet bepaalde partijen, zoals het Chinese Huawei, weren maar eisen stellen aan producten en diensten van alle leveranciers. Met deze opstelling negeert het kabinet het advies van de algemene en militaire inlichtingendiensten AIVD en MIVD om Huawei te weren uit de kern van telecomnetwerken.

Risico-analyse

Onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) deed een taskforce een zogeheten risico-analyse naar kwetsbaarheden bij telecomnetwerken. Reden voor het onderzoek was onder meer de discussie over Huawei, dat producten en diensten levert voor telecompartijen. De angst is dat China de toegang van Huawei tot Nederlandse klantgegevens gebruikt om te spioneren. De Verenigde Staten, Australië, Japan en Nieuw-Zeeland hebben het bedrijf al in de ban gedaan. Wat de Nederlandse risico-analyse precies heeft opgeleverd, blijft geheim. De Kamer krijgt de bevindingen dinsdag vertrouwelijk te horen.

De afgelopen maanden deed de AIVD onderzoek naar mogelijke Chinese spionage via Huawei bij een Nederlandse telecomprovider. Inlichtingenbronnen vertellen dat geconstateerd is dat Huawei op oneigenlijke wijze toegang had tot klantgegevens, dat klantgegevens ook ontvreemd zijn maar dat het lastig is om te bewijzen dat die gegevens zijn gebruikt voor spionage door de Chinese overheid.

Dilemma

Het ‘Huawei-vraagstuk’ plaatst het kabinet en telecompartijen voor een dilemma. Huawei is de goedkoopste leverancier en zit al in de kern van de systemen van bijvoorbeeld T-Mobile en KPN. Maar dat betekent ook dat alle klantgegevens door de apparatuur van Huawei gaan. Met de nieuwere mobiele techniek 5G – die tot wel honderd keer sneller kan zijn dan 4G – wordt de afhankelijkheid van Huawei alleen maar groter, terwijl China steeds dominanter wordt en continu Nederlandse bedrijven bestookt om bedrijfsgeheimen te stelen.

Met 5G zijn allerlei nieuwe diensten mogelijk, zoals zelfrijdende auto’s en medische operaties op afstand. ‘De keerzijde is dat we als gehele Nederlandse samenleving in toenemende mate kwetsbaar zijn bij potentieel misbruik door digitale spionage en sabotage’, schreven AIVD en MIVD daarom in een eerder advies aan het kabinet.

Zij vinden het ‘onwenselijk’ dat Nederland zich afhankelijk maakt van ‘it-producten en - diensten uit landen waarvan is vastgesteld dat ze een offensief cyberprogramma tegen Nederlandse belangen voeren’, zoals China en Rusland. De inlichtingendiensten adviseerden tevens om partijen als Huawei uit de huidige telecomsystemen te halen.

Kostbaar

Dat het kabinet daar niet aan wil, heeft ook te maken met de economische positie van de telecompartijen. Zij vinden het ondoenlijk en te kostbaar om Huawei nu al uit hun systemen te halen. ‘Voor zover de nationale veiligheid hierdoor niet in het geding komt, wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de bedrijfseconomische aspecten’, schrijven Grapperhaus en Keijzer.

In het najaar zal het kabinet bekendmaken welke eisen precies gaan gelden voor leveranciers van diensten en producten in de ‘kritieke onderdelen’ van telecomnetwerken.

Discussie Huawei

Technologiebedrijf Huawei is mogelijk betrokken bij Chinese spionage in Nederland. Huawei zou een verborgen achterdeur hebben naar de klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders in Nederland: Vodafone/ Ziggo, T-Mobile/Tele2 of KPN. De AIVD onderzoekt of er een link is met spionage door de Chinese overheid, zo vertellen inlichtingenbronnen aan de Volkskrant.

Als KPN een cruciaal deel in zijn netwerk moet aanpassen, wil het in zee met de Chinese techgigant Huawei. Maar er is onrust, want hoe veilig is de Chinese apparatuur? Is er kans op spionage? Den Haag is er tegelijkertijd alles aan gelegen om Beijing niet te bruuskeren.

Geen bedrijf ter wereld kan het 5G-netwerk van Huawei evenaren. Columnist Peter de Waard vraagt zich af: heeft Europa nog een alternatief?

Meer over