Kabinet: militairen naar rampplek

Het Nederlandse kabinet is een diplomatieke lobby begonnen om honderden internationale militairen en forensische politie-experts naar Oekraïne te sturen. Zij moeten de rampplek veiligstellen waar vorige week 193 Nederlanders zijn omgekomen bij de ramp met MH17.

DEN HAAG - De ministerraad was woensdagavond voor spoedoverleg bijeengekomen in het Catshuis om te spreken over het riskante plan. De ministers staan voor een groot dilemma. Alle stoffelijke overschotten moeten terug naar Nederland en bewijsstukken moeten ter plaatste worden onderzocht. Maar tevens moet worden voorkomen dat er nieuwe lijkenzakken uit Oekraïne komen als separatisten gaan schieten op uitgezonden Nederlanders. Het kabinet probeert veiligheidsgaranties te krijgen van alle betrokken partijen. En het wil niet uitsluitend afhankelijk zijn van derden om de onderzoekers te beschermen, zoals in 1995 in Srebrenica.

Dit melden Haagse bronnen aan de Volkskrant. 'Het is zeer waarschijnlijk dat deze missie op niet al te lange termijn gaat gebeuren', zegt een bron. Een ander: 'Als blijkt dat de onderzoekers niet veilig kunnen werken, wil je de optie van militaire beschermers achter de hand hebben, het is dus plan B.'

Vandaag volgt een cruciale stap in het voornemen: minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) reist met zijn Australische ambtsgenoot Julie Bishop naar Oekraïne om daar bij de autoriteiten aan te dringen op een rol voor Nederland als lead nation (aanvoerder) van de groep landen waaruit de 298 slachtoffers komen. Timmermans heeft de fractievoorzitters al kort bijgepraat over de mogelijk risico's van de missie. Zij staan kritisch welwillend tegenover het plan, maar kennen geen details. Het politiek draagvlak is dus nog niet rond, terwijl haast is geboden.

De gewapende militaire beveiligers moeten het de experts mogelijk maken de laatste menselijke resten en het bewijsmateriaal snel veilig te stellen. Ze moeten ook eventuele aanvallen afwenden in het rampgebied waar een burgeroorlog woedt.

Premier Rutte heeft de afgelopen dagen telefonisch overlegd met de presidenten van Oekraïne en Rusland, om te voorkomen dat er slachtoffers vallen bij de beveiligingsmissie.

Met de separatisten wordt al een week gesproken via een tussenpersoon van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de Zwitser Alexander Hug. Mede door dit contact is het gelukt om dinsdag de trein met lichamen weg te krijgen uit het door rebellen beheerste gebied.

Er wordt gewerkt aan de formulering van het juridische kader voor de missie. Als Oekraïne akkoord gaat met de aanwezigheid van buitenlandse militairen op haar grondgebied, volstaat een bilateraal akkoord en is een ingewikkelde nieuwe resolutie voor een 'VN-politiemissie' niet nodig.

undefined

Meer over