Volkskrant AvondWoensdag 23 september

Kabinet liet testmogelijkheden onbenut, stelt ook Rekenkamer | Juliette Gréco overleden | Frank de Boer nieuwe bondscoach: een winnaar die te veel verloor

Juliette Gréco in 1968. Beeld AFP
Juliette Gréco in 1968.Beeld AFP

Nieuws

Kabinet liet testmogelijkheden onbenut, stelt nu ook de Rekenkamer
Op het hoogtepunt van de coronacrisis heeft Nederland minder mensen getest dan mogelijk was. Een deel van de beschikbare laboratoriumcapaciteit bleef ongebruikt. Onder het zorgpersoneel blevenbesmettingen daardoor relatief vaak onopgemerkt.

Effectiviteit bron- en contactonderzoek daalt, ‘meer mensen volgen instructies GGD niet op’
Het bron- en contactonderzoek loopt tegen zijn grenzen aan als middel tegen de verspreiding van het coronavirus. ‘De effectiviteit daalt nu de bereidheid vermindert om in thuisquarantaine te gaan na contact met een besmet persoon’, zegt Christian Hoebe, hoogleraar infectieziektebestrijding aan de Universiteit Maastricht en hoofd infectieziekten bij de GGD Zuid-Limburg.

Juliette Gréco, de zangeres die van het chanson een kunst maakte, overleden op 93-jarige leeftijd
De Franse zangeres Juliette Gréco is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

Live – Vlaggenschip Amerikaanse cultuursector annuleert alle voorstellingen 2020/2021
Nederland staat, net als veel andere Europese landen, aan de vooravond van een tweede coronagolf. Het aantal besmettingen blijft versneld oplopen, met vandaag 2.357 nieuwe gevallen. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Bedreigingen aan verzorgingshuis na oproep Viruswaarheid, BN’ers komen terug van #ikdoenietmeermee
Medewerkers van een woonzorgcentrum in het Brabantse Goirle zijn meermaals met de dood bedreigd na een Facebookbericht van coronascepticus Willem Engel. Ondertussen krabbelen steeds meer BN’ers terug na hun protest onder het motto #ikdoenietmeermee, tegen de coronamaatregelen.

Frank de Boer Beeld Getty Images
Frank de BoerBeeld Getty Images

Aanraders

Frank de Boer mag het proberen als bondscoach: een winnaar die te veel verloor
Ondanks zijn karakter van gewone man en gebrek aan kapsones is de aanstelling van Frank de Boer (50) als bondscoach verdeeld ontvangen. Dat komt mede door de opvallende breuk in zijn loopbaan.

Obama komt met langverwachte memoires, compleet met de ‘fouten’ die hij maakte
Een beloofd land, het boek met de memoires van Amerika’s eerste zwarte president, is volgens Barack Obama een ‘eerlijk verslag’ geworden. Compleet met de ‘fouten’ die hij maakte als president en de dieptepunten in het Witte Huis.

Nieuw EU-migratiepact: ‘Wat we nu zien komt niet dóór Europa, maar door een gebrek eraan’
Woensdag werd het nieuwe Europese migratiepact gepresenteerd, dat een einde moet maken aan overvolle kampen als die op Lesbos. Waarom zouden de lidstaten nu wél samenwerken? We spraken Eurocommissaris Margaritis Schinas.

David Attenborough: A Life on Our Planet is een hoopgevende film, maar voelt ook als een laatste waarschuwing ★★★★☆
Naast een verslag van een leven als natuurfilmer is de Netflix-documentaire Attenboroughs getuigenis en missieverklaring ineen.

Talkshowredacties staarden naar de ijdele BN’ers achter #ikdoenietmeermee als muizen naar een etalage vol kaas
Dinsdagavond vond de treurige climax van de discussie rondom de hashtag #ikdoenietmeermee plaats. Bij Jinek zat een van ‘s lands influenste influencer, Famke Louise, aan tafel. Ze had wat dingen opgeschreven. Fijn, want de zin ‘Ten eerste: ik heb super veel respect voor corona’, zal nog wel even nadreunen.

Toen God de digitale minicamera schiep, doekte ik opgelucht mijn doka op en maakte een miljoen foto’s van de poes
Sylvia Witteman zat op de fiets toen ze langs een jongen en een meisje reed, die eruitzagen als haar vrienden in de jaren tachtig. ‘Ze hebben nostalgie naar iets wat ze nooit hebben meegemaakt.’

Meer over