Kabinet gaat door met hulp aan Egypte

Het stoppen van de hulprelatie met Egypte komt de mensenrechten in dat land niet ten goede. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag in een debat in de Tweede Kamer over EU-steun aan Caïro.

Verkeer in Caïro. Beeld reuters
Verkeer in Caïro.Beeld reuters

Volgens hem zal het stoppen van hulp tot groeiende chaos in het land en spanningen in de regio leiden. Timmermans wees er daarbij op dat geen enkele lidstaat van de Europese Unie de verbintenis met het Noord-Afrikaanse land wil staken. Ook de Amerikanen en Israël zijn hiertegen, aldus de minister.

Hij snapt de twijfels die in de Kamer leven. De transitie hapert en het gaat soms de verkeerde weg op maar we moeten doorgaan, aldus de bewindsman. Een meerderheid van de partijen steunt dit beleid. Voor de PvdA 'staat het buiten kijf' dat de EU moet doorgaan met het geven van raad en daad aan Egypte, verklaarde PvdA-Kamerlid Désirée Bonis.

Vooral PVV, ChristenUnie en CDA zijn tegen het geven van hulp aan Egypte. Zij hebben scherpe kritiek op onder meer de mensenrechtensituatie. De PVV wil zelfs dat de relatie met Egypte wordt verbroken. Veel geld gaat nu nog niet richting Caïro. Het grootste deel van de hulp en leningen van de EU is momenteel bevroren.

Meer over