Kabinet boycot Rusland wel tijdens Paralympics

Geen koning of koningin, geen premier en nu zelfs ook geen minister: de Paralympische Spelen gaan vrijdag in Sotsji van start zonder de aanwezigheid van een Nederlandse regeringsdelegatie. Naast minister Edith Schippers blijven prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven weg uit Rusland.

AMSTERDAM - Ook Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben hun officiële afvaardigingen teruggetrokken. De Zweedse prinses Victoria en de Britse prins Edward, beschermheer van de Britse paralympische ploeg, blijven eveneens weg uit Sotsji. Dit naar aanleiding van de spanningen in Oekraïne en op het schiereiland de Krim. 'Ik zal er vanuit Nederland alles aan doen om onze support aan hen mee te geven', zei minister Schippers in een reactie.

Een maand geleden waren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte nog prominent aanwezig bij de Winterspelen, ondanks de toen opgelaaide mensenrechtendiscussie en de homorechten in het bijzonder in Rusland. Volgens Schippers is er nu sprake van een andere situatie. In dit geval gaat het volgens haar om een schending van internationale verdragen, in februari ging het over de verslechtering van de mensenrechten.

Sportkoepel NOC*NSF betreurt de beslissing van het kabinet, maar heeft er begrip voor. 'Het is jammer, helaas is de situatie op dit moment zo. Voor een beslissing uit politieke overweging kunnen we alleen maar begrip hebben', aldus een woordvoerder.

De sporters, die inmiddels al in Sotsji zijn gearriveerd, blijven in Rusland zolang hun veiligheid is gegarandeerd. De eerste indruk van de Nederlandse delegatie is positief. 'De Russen willen na de Winterspelen ook hier echt iets van maken. Net als twee jaar geleden in Londen bespeur ik bij het publiek dat men erbij wil zijn. De mensen willen onderdeel zijn van de Paralympics. Dat belooft veel', aldus André Cats, de chef de mission van NOC*NSF.

Ook de Oekraïense delegatie neemt vooralsnog gewoon deel aan de Paralympics. De delegatie bestaat uit 23 sporters, die allen al in Sotsji aanwezig zijn. De politieke spanningen in de regio zorgen wel voor extra veiligheidsproblemen voor het evenement, waar 45 landen aan deelnemen. Vrijdag is de openingsceremonie. Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) houdt zich afzijdig in de politieke discussie. 'Onze rol hier in Sotsji is om de beste Paralympics ooit te organiseren voor atleten die jaren hebben getraind', aldus een woordvoerder. 'We laten de internationale politiek aan de politici.'

undefined

Meer over