Kabila verbiedt alle politieke acties in Kinshasa

De Congolese regering heeft gisteren alle betogingen en alle activiteiten van politieke partijen in de hoofdstad Kinshasa tot nader order verboden....

Reuter, AFP

KINSHASA/BRUSSEL

Aanhangers van de belangrijkste oppositieleider, Etienne Tshisekedi, wilden woensdag en vrijdag opnieuw demonstraties houden tegen de uitsluiting van hun leider van het overgangskabinet van president Laurent Kabila. Het afgelopen weekeinde betoogden Tshisekedi-aanhangers tegen het nieuwe bewind van de vroegere rebellenbeweging AFDL.

De krant Le Potentiel meldde gisteren dat Tshisekedi's aanhangers besloten hebben het demonstratieverbod te negeren en vrijdag toch de straat op te gaan.

Een vooraanstaande leiders van Tshisekedi's Democratische Unie voor Sociale Vooruitgang (UDPS), Justine Kasavubu, maakte gisteren in Brussel bekend een post in het overgangskabinet te hebben aanvaard. Zij is de dochter van Joseph Kasavubu, de eerste president van het toenmalige Congo-Léopoldville na de onafhankelijkheid in 1960. Zij trad een tijdlang op als woordvoerster van Tshisekedi in het buitenland.

Kasavubu drong aan op een gesprek tussen Kabila en Tshisekedi. De oppositieleider ziet zich als de wettige premier en weigert Kabila te erkennen als president en zijn kabinet als regering. Kasavubu's besluit om de uitnodiging van Kabila aan te nemen ondanks de boycot van het kabinet door haar partij, is een klap voor Tshisekedi.

Kasavubu zei gisteren nog steeds lid te zijn van de UDPS en Tshisekedi als haar leider te zien. In het verleden bestonden er tussen haar en de UDPS-leider meningsverschillen over de te volgen tactiek in de oppositie tegen Mobutu Sese Seko. Kasavubu's vader werd in 1965 door Mobutu afgezet.

Een minister in Kabila's kabinet - dat nog steeds niet voltallig is - haalde gisteren fel uit tegen Tshisekedi op de Franse radio. De oppositieleider wakkert 'xenofobie en rassenhaat' aan, zei Kinkela Vikansi, minister van Posterijen. Zo speelt hij de aanhangers van Mobutu in de kaart. Tshisekedi's aanhangers eisen het vertrek uit Kinshasa van alle buitenlandse soldaten die in Kabila's leger vochten.

Meer over