Kabila maant VN-inspecteurs mensenrechten te vertrekken

President Kabila van Congo-Kinshasa heeft gisteren aangedrongen ophet onmiddellijke vertrek van de VN-inspecteurs voor de mensenrechten in zijn land. De nieuw VN-Hoge Commissaris voor de mensenrechten, de Ierse oud-president Mary Robinson, sprak haar ongerustheid uit over het bericht, maar zei dat Kabila zich nog niet officieel tot de VN heeft...

Reuter, AFP, AP

LUSAKA/KINSHASA

'We verzoeken Kofi Annan om hen te vragen te vertrekken', zei Kabila in Lusaka vlak voor zijn terugkeer naar Kinshasa. 'Die onderzoekers geven alleen maar verklaringen uit vanuit hun chique hotels. Ze hebben gefaald naar die gebieden te gaan waar ze bewijzen moesten zoeken dat zich er massaslachtingen hebben voorgedaan.'

Kabila werkt de VN-missie, die al zes weken in Kinshasa bivakkeert op alle mogelijke manieren tegen. Toestemming om het land in te reizen werd niet verleend of weer ingetrokken. Er bestaan zeer sterke aanwijzingen dat Kabila's verzetsleger en Rwandese troepen op grote schaal hebben gemoord onder de Rwandese Hutu-vluchtelingen in het oosten van het toenmalige Zaïre tijdens Kabila's opmars, in de eerste helft van dit jaar.

De Congolese president brak gisteren zijn bezoek aan Zambia voortijdig af, vanwege de beschietingen van Kinshasa vanuit Brazzaville, de hoofdstad van het andere Congo, aan de overkant van de rivier de Congo. Maandag vielen daarbij zeventien doden in Kinshasa. Ook gisteren sloegen weer granaten van over de rivier in. Er vielen opnieuw doden en gewonden. Kabila's leger beantwoordt elke inslag met lange tegenbeschietingen.

Er wordt gevreesd voor een rechtstreekse interventie van Congo-Kinshasa in de burgeroorlog in het buurland. Kabila heeft al aangedrongen op het sturen van een Afrikaanse vredesmacht naar Brazzaville. De Veiligheidsraad sprak gisteren bezorgheid uit over de schietpartijen in Brazzaville en Kinshasa en een mogelijke 'internationalisering' van het conflict in Congo-Brazzaville. Daar strijden het leger van president Lissouba met de milities van oud-president Sassou Ngueso. In het weekeinde beschoten Sassou Ngueso's strijders ook de wijk van burgemeester Kolelas, die tot voor kort neutraal was, maar nu door Lissouba tot premier is benoemd.

Gisteren was een dag van nationale rouw in Kinshasa voor de zeventien slachtoffers. Kolelas was daarbij aanwezig.

Meer over