Kabila geeft schema voor verkiezingen

Laurent Kabila heeft gisteren bij zijn inauguratie als president van de Democratische Republiek Congo een tijdschema voor de overgang naar de democratie ontvouwd....

Reuter, AP, AFP

KINSHASA

Gekleed in zijn gebruikelijke donkere safari-pak legde Kabila een eed af van president 'voor de overgangsperiode' ten overstaan van 40 duizend inwoners van Kinshasa in het halfvolle Stadion van de martelaren (voorheen het Kamanyola Stadion, door Mobutu vernoemd naar een plaats waar hij een overwinning behaalde op een eerdere rebellie). Daarop hield Kabila zijn eerste openbare toespraak in de hoofdstad, waar hij op 20 mei arriveerde.

In september zal een commissie aan het werk gaan die een nieuwe grondwet moet opstellen, zei de president. Het ontwerp voor de grondwet moet in oktober volgend jaar klaar zijn. Een maand later mogen de Congolezen zich er per referendum over uitspreken. In april van het jaar daarop volgen verkiezingen volgens de nieuwe grondwet.

'We hebben geen haast. Deze ingestorte en versplinterde staat moet worden georganiseerd opdat het Congolese volk verkiezingen kan houden', zei Kabila. In een verwijzing naar oppositieleider Etienne Tshisekedi verklaarde Kabila dat figuren die meteen verkiezingen willen alleen op eigen gewin uit zijn. De beperkte democratisering van de afgelopen jaren onder Mobutu is verleden tijd. 'We gaan niet verder met het voorgaande regime, we bouwen een nieuwe staat op basis van nieuwe waarden.'

Woensdagavond laat had Kabila op radio en televisie bekend laten maken dat de president vergaande bevoegdheden krijgt tot de verkiezingen. Kabila benoemt en ontslaat alle ministers, hoge ambtenaren, provinciale gouverneurs, regeringsvertegenwoordigers en rechters (al is de rechterlijke macht officieel onafhankelijk). De president is tevens opperbevelhebber van het leger en kan ook hoge officieren naar eigen goeddunken benoemen of ontslaan. Tot de verkiezingen zal Congo worden geregeerd per presidentiële decreten.

De presidenten van Angola, Uganda, Rwanda, Burundi en Zambia woonden de plechtigheid bij. Zij allen steunden Kabila tijdens zijn opstand, die hem binnen zeven maanden de overwinning bracht.

Zuid-Afrika was slechts vertegenwoordigd door ambassadeur Van Deventer. Een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse regering bezwoer gisteren echter dat daar niets achter moest worden gezocht. Mandela had een 'zeer warme brief' naar Kabila gestuurd. Vice-president Mbeki was wegens oververmoeidheid op vakantie gestuurd en minister van Buitenlandse Zaken Nzo moest naar Zimbabwe voor de top van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid.

De sfeer in het stadion was feestelijk en Kabila werd als een bevrijder toegejuicht. In één hoek hadden zich ongeveer vijfhonderd Tshisekedi-aanhangers verzameld, die leuzen tegen Kabila riepen en: 'Wij zijn niet bang'.

Kabila's soldaten grepen niet in. Zijn aanhangers riepen: 'Ga toch naar Togo', het land waar naartoe Mobutu vluchtte op 17 mei, de dag dat Kinshasa viel. De verdreven dictator en zijn entourage verblijven nu in hotels in Marokko.

Meer over