Kabeltrio overweegt bod op voetbalrechten

RIJSWIJK (ANP) - De kabelmaatschappijen Casema, @Home en Multikabel willen alle voetbalrechten kopen. Ze overwegen een bod uit te brengen op de live-uitzendingen, samenvattingen, radio en telefonie.

Een woordvoerder van Casema bevestigde maandag in eerste instantie een bericht over een bod in De Telegraaf. Later liet hij in het Radio Journaal 1 weten dat een bod wordt overwogen.

De drie maatschappijen zijn opgegaan in een nieuw kabelbedrijf Zesko Holding, dat de grootste aanbieder van kabeltelevisie is. Volgens De Telegraaf zou het trio 100 miljoen euro over hebben voor de rechten. De woordvoerder wilde daar niets over zeggen. Wel meldde hij dat het bedrijf niet ten koste van alles de voetbalrechten wil binnenhalen. ,,Het moet wel reëel blijven''.

Tender

In december maakte de Eredivisie CV (ECV) bekend onder welke voorwaarden de rechten kunnen worden gekocht. Geïnteresseerde mediabedrijven die de zogeheten tender hebben gekregen, hebben tot donderdag de tijd om hun bod uit te brengen. Er kan geboden worden op een contractduur van drie, vier en vijf jaar. Waarschijnlijk is de volledige procedure half februari afgerond.

Eind 2004 werden de televisierechten door de eredivisieclubs voor het eerst middels een biedingsprocedure aangeboden. Destijds werd de overeenkomst gesloten met Talpa en Versatel. Inmiddels zijn de rechten in het bezit van RTL en Tele2. Die tender leverde de clubs gezamenlijk ongeveer 70 miljoen euro per seizoen op om te verdelen.

Meer over