Kaassoorten bedreigd door woningbouw

Aan de voorgenomen nieuwbouw in het Groene Hart wordt niet alleen een bijzonder cultuurlandschap opgeofferd, maar tevens de unieke smaak van boerenkaas....

De landbouw- en tuinbouworganisaties en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit richten zich steeds meer op hoogstaande (authentieke) voedselproducten. Met het mogelijke verdwijnen van Boeren-Goudse Oplegkaas en Boeren-Leidse kaas verliest Nederland twee culinaire boegbeelden. Nederland kan zich juist met hoogwaardige Boerenkaas profileren als land waar ook waarde wordt gehecht aan een hoogstaand product. Buitenlandse erkenning voor traditionele Nederlandse voedselproducten bestaat al. De internationale beweging Slow Food heeft ingezien dat bijzondere boerenkazen op het punt staan te verdwijnen. Slow Food streeft naar behoud van authentieke smaken, eetcultuur, biodiversiteit en traditionele productiemethoden, en ondersteunt onder andere de Boeren-Goudse Oplegkaas.

Dit initiatief zou een signaal moeten zijn voor Nederlandse beleidsmakers. Zij hebben een verantwoordelijkheid voor het in stand houden van een eeuwenoud cultuurlandschap en een authentiek voedselproduct. Maar bovenal hebben zij verantwoordelijkheid de wereld te behoeden voor het verdwijnen van de unieke smaak van Nederlandse Boerenkaas.

Meer over