nieuws

Kaasproblemen bij Albert Heijn binnenkort voorbij

Voor kaasliefhebbers gloort er hoop: de komende dagen zullen de lege schappen bij Albert Heijn zich weer vullen. De hack bij een belangrijke leverancier is voorbij.

Een goedgevuld kaasschap bij de Albert Heijn: in de loop van de week is het weer mogelijk. Beeld ANP
Een goedgevuld kaasschap bij de Albert Heijn: in de loop van de week is het weer mogelijk.Beeld ANP

In het paasweekeinde werd transportbedrijf Bakker Logistiek, dat naast Albert Heijn ook veel andere supermarktketens als klant heeft, getroffen door een hack. Automatische systemen voor het magazijn en transport vielen uit, waardoor het bedrijf alle bestellingen handmatig moest verwerken.

Aanvankelijk sprak Bakker Logistiek de verwachting uit dat de problemen niet tot lege schappen zouden leiden. ‘Toen hadden we nog vrachten klaar staan van voor de hack. We konden daardoor doorgaan met leveren’, aldus directeur Toon Verhoeven.

Maar in de loop der dagen stapelden de leveringsproblemen zich toch op. Met name Albert Heijn kampte met lege schappen: in winkels in onder meer Den Haag, Utrecht en Amsterdam maakte voorverpakte kaas plaats voor briefjes om klanten over de leveringsperikelen te informeren.

Inmiddels is Bakker Logistiek begonnen met de leveringssystemen weer op te starten. De hack lijkt voorbij. ‘Zoals bij elke hack tegenwoordig, gaat het inderdaad om ransomware’, licht directeur Toon Verhoeven de problemen tegen De Telegraaf toe. ‘Meer kan ik er nu niet over zeggen. We hebben aangifte gedaan, de politie is een onderzoek gestart.’ Of er losgeld is betaald, wilde hij niet zeggen.

Albert Heijn zelf meldt op zijn website nog wel een ‘beperkte beschikbaarheid op de voorverpakte kaas’. Ook online klanten kunnen daar last van ondervinden. Maandagmiddag waren op de website veel opties, zoals jonge kaas, nog steeds tijdelijk uitverkocht. In de supermarkten waren veel schappen leeg.

Ook Jumbo is klant van Bakker Logistiek. Die supermarktketen kan de meeste artikelen wel leveren, omdat ze zelf een voorraad aanhoudt.

Meer over