Kaartverkoop irriteert Japan en Korea

De regeringen van Zuid-Korea en Japan gaan zich met onmiddellijke ingang bemoeien met de problemen rond de kaartverkoop. Zij spreken van een crisis, die het imago van beide landen geen goed doet....

Gisteren waren bij het duel China - Costa Rica 16 duizend stoeltjes van de 43 duizend leeg terwijl er buiten het stadion enkele duizenden fans stonden te wachten. De oorzaak ligt volgens Zuid-Korea en Japan bij de wereldbond FIFA, die de verkoop in eigen hand heeft gehouden. Dit is echter uitgelopen op een fiasco.

Zo zijn de in Engeland gedrukte kaarten veel te laat in Korea en Japan gearriveerd. Vervolgens bleek dat veel supporters kaartjes voor de verkeerde wedstrijd hadden gekregen. Ook de verkoop via de website van de FIFA ging stroef.

Verder hebben veel buitenlandse supporters moeite om de door hen betaalde kaartjes te bemachtigen. De centra waar de biljetten worden uitgegeven, liggen vaak ver van de WK-stadions.

De FIFA is zelf al begonnen met een onderzoek naar de openingswedstrijd in Seoul tussen Frankrijk en Senegal. Ongeveer 3500 plaatsen in het stadion waren onbezet. Andere wedstrijden gaven een nog somberder beeld. Het stadion in het Zuid-Koreaanse Busan, waar zondag Paraguay en Zuid-Afrika voetbalden, zat halfvol. Slechts 25 duizend mensen bekeken het duel, terwijl het stadion 50 duizend tribuneplaatsen heeft. Bij de wedstrijd tussen Spanje en Slovenië in Gwangju zaten 28 duizend mensen in het stadion, terwijl daar plaats is voor 44 duizend.

Toch maakt de FIFA zich niet al te veel zorgen. Woordvoerder Keith Cooper reageerde zelfs laconiek. 'Crisis? Er is helemaal geen crisis. Er is ook niet een probleem, maar twee. In Korea zijn niet alle kaarten verkocht en in Japan zijn niet alle kaarten op tijd bezorgd.'

Cooper legt een deel van de oorzaak van lege tribunes bij de tegenvallende verkoop van de kaartjes in het buitenland. 'De verkoop in het buitenland is tegengevallen. Supporters van landen die meedoen aan het WK zijn afgeschrikt door de hoge reiskosten.'

De regeringen van de gastlanden Japan en Zuid-Korea vinden de reactie van de FIFA te mager. Zij uitten gisteren nogmaals hun bezorgdheid over het geknoei. De halfvolle stadions schaden de reputatie van het toernooi. De Japanse premier Koizumi beval zijn minister van sport om de FIFA stevig aan te spreken.

Meer over