Kaartje Titanic brengt ruim 40.000 euro op

Een kaartje voor de Titanic heeft zaterdag op een veiling in Londen 41.500 euro opgebracht. Het ticket kwam uit de nalatenschap van een twee jaar geleden overleden overlevende van de ramp met het schip.

AP

Het was eigendom van Lillian Asplund, die 5 jaar was toen de Titanic in april 1912 op weg van Southampton naar New York op een ijsberg voer en zonk. Haar vader en drie broertjes en zusjes behoorden tot de vijftienhonderd opvarenden die de ramp niet overleefden. Behalve Lilian overleefden ook haar moeder, Selma, en jongste broertje, Felix, de ramp.

Op de veiling werden 364 voorwerpen uit de nalatenschap van Asplund aangeboden, waaronder foto's van de Titanic en ansichtkaarten die destijds ter gelegenheid van de eerste reis van het schip werden gemaakt. Ook het zakhorloge van haar vader Carl werd geveild. Dat bracht bijna 39 duizend euro op. Het verhaal wil dat het horloge ophield met tikken op het moment dat Carl Asplund in zee viel. Dat was om 2.19 uur, enkele seconden voor de Titanic in de golven verdween.

Het gezin Asplund kwam uit Zweden en was op weg naar de Verenigde Staten om zich in Massachusetts te vestigen. Toen Asplund in 2006 op 99-jarige leeftijd in Massachusetts overleed was er geen overlevende meer over die nog herinneringen aan de ramp had. De overlevenden die er nu nog zijn waren destijds te jong om zich later iets van de reis te herinneren.

Meer over