Kaakbot niet van Natalee Holloway

Willemstad Het bot, een stuk kaakbeen met een kies, dat op Aruba is gevonden, is niet van het lichaam van Natalee Holloway.

Jean Mentens

Op verzoek van het Arubaanse Openbaar Ministerie is dat bot in Nederland zowel forensisch antropologisch als op dna onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het bleek wel een menselijk bot, maar niet van de Amerikaanse tiener die vijf jaar geleden na een avondje stappen in Oranjestad verdween.


Aan de hand van tandartsgegevens van Holloway is een vergelijking gemaakt met de gevonden kaak. Op basis van dat onderzoek kon al voldoende worden uitgesloten dat het gevonden materiaal van haar afkomstig is.


Er was ook een begin gemaakt met forensisch dna-onderzoek, maar omdat het om een zeer kleine hoeveelheid dna-materiaal gaat dat nog op de gevonden kaak te vinden was, en omdat het materiaal bovendien van lage kwaliteit was, is dat onderzoek gestopt.


Op Aruba werd al langer vermoed dat het bot niet van Holloway was. 'Amerikaanse toeristen denken dat ze Sherlock Holmes zijn en brengen om de haverklap botten of lappen stof naar de politie met het verhaal erbij dat het van de ongelukkige tiener kan zijn', aldus een lokale radiojournalist. 'De FBI is er maar druk mee.'


De Arubaanse politie en justitie onderzoeken elke aangifte omdat ze niet het risico willen lopen in de Amerikaanse media als laks of ongeïnteresseerd neergezet te worden. De vondst van het bot, en nu ook het resultaat van het onderzoek door het NFI, zijn breed uitgemeten in de Amerikaanse pers.


Het OM op Aruba is sinds de vermissing van Holloway bezig met het onderzoek naar haar verdwijning. De zaak krijgt veel aandacht van justitie en politie op het eiland.


Het OM gaat ervan uit dat de tiener is vermoord en verdenkt Joran van der Sloot ervan het blonde meisje te hebben omgebracht. Van der Sloot zit in Peru in de gevangenis op verdenking van moord die hij eerder dit jaar zou hebben gepleegd op een Peruaans meisje.


Meer over