Kaag: 'VN-missie chemische wapens Syrië een van gevaarlijkste ooit'

De vernietiging van het chemische wapenarsenaal in het door oorlog verscheurde Syrië is een van de gevaarlijkste VN-missies ooit. Dat zegt de Nederlandse Sigrid Kaag, die namens de Verenigde Naties de missie leidt, in een interview met Nu.nl.

Sigrid Kaag, speciale coördinator van de VN/OPCW-missie tot het ontmantelen van Syrische chemische wapens. Beeld AFP
Sigrid Kaag, speciale coördinator van de VN/OPCW-missie tot het ontmantelen van Syrische chemische wapens.Beeld AFP

'Het is een van de gevaarlijkste missies die de VN ooit hebben ondernomen. Vanwege de politieke associatie kan de missie ook zelf een doelwit worden, dat is een groot gevaar', zegt Kaag. Terwijl de burgeroorlog onverminderd verder woedt, moeten VN-medewerkers samen met experts van de OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens, de dodelijke gassen verzamelen, transporteren en ontmantelen.

De missie is de uitkomst van internationaal overleg nadat afgelopen augustus een buitenwijk van Damascus werd getroffen door gifgas. Volgens Syrische rebellen kwamen meer dan duizend burgers om en was de aanval afkomstig van de troepen van Assad. De slachtpartij lokte bijna een militaire reactie uit van Europese landen en de Verenigde Staten. Een militaire interventie werd echter voorkomen door een Russisch voorstel tot een compromis: het overhandigen en vernietigen van de Syrische chemische wapens.

Vertraging
De missie heeft reeds vertraging opgelopen door de moeilijke omstandigheden waaronder ze plaatsvindt. Kaag zegt tegen Nu.nl dat de experts van de VN en de OPCW het risico lopen doelwit te worden van terreur. De Syrische oppositie is onderling zeer verdeeld, sommige groeperingen zijn tegen de OPCW-missie. 'Het risico zit overal, je kan ook gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn.'

Door de aanhoudende gevechten tussen de rebellen en het regeringsleger en extreem weer in het najaar duurt de missie langer dan gepland. De wapens zouden eind december ontmanteld moeten zijn, maar Kaag stelt de deadline nu op eind juni. 'Als we de deadline van 30 juni halen, is Syrië vanaf dat moment in principe, conform het verdrag, vrij van chemische wapens.'

Over het regime van Assad zegt Kaag: 'Elke verdragspartij wordt geacht zich aan de regels van het spel te houden. Syrië is vrijwillig toegetreden, we houden de regering aan het Russisch-Amerikaans raamwerk dat is afgesproken. Het is mijn rol om het vertrouwen van alle partijen te blijven behouden.' Kaag spreekt morgen in de VN-Veiligheidsraad over de voortgang van de missie.

Kijk hieronder een fragment van het interview met Kaag.

Meer over