Juweeltjes van steden en kristalheldere meren

Twintig jaar geleden was Kroatië nog verwikkeld in een bittere onafhankelijkheidsoorlog. Vanaf 1 juli krijgt de EU er imposante kastelen en schilderachtige eilanden bij.

1 Dubrovnik

De Ierse toneelschrijver George Bernard Shaw zei het al: 'Zij die een paradijs op aarde zoeken, moeten naar Dubrovnik gaan en zullen het vinden.' Shaw heeft geen woord te veel gezegd over deze vestingstad vol torens, paleizen, roodgedakte patriciërshuizen, fonteinen en een wirwar aan romantische straatjes.

Steevast staat Dubrovnik rond Valentijnsdag op lijstjes van de meest romantische steden ter wereld. Al komen de meeste bezoekers in de zomer voor bezienswaardigheden als het Sponzapaleis en het Rector's Paleis, de enige belangrijke gebouwen die de zware aardbeving van 1667 hebben overleefd.

De stadsdrukte ontvluchten? Op een kwartier varen ligt het eilandje Lokrum met zijn botanische tuin, rotsstranden en Koninklijk Fort uit 1806, met een prachtig uitzicht op de stad.

2 Hvar

Het gezaghebbende reistijdschrift Condé Nast Traveler riep het eiland Hvar al meermaals uit tot een van de tien mooiste eilanden ter wereld. Wie het landschap van olijfbomen en wijngaarden rond Starigrad ziet, grotendeels intact gebleven sinds de oude Grieken, begrijpt waarom. Hvar-stad is met zijn ommuurde wallen en schilderachtige ligging aan de Adriatische Zee populair bij de Europese jetset.

Neem een kijkje in het chique hotel The Palace, dat de beroemde Oostenrijkse keizerin Elizabeth ooit hielp bekostigen en inrichten. 'Sisi' wordt er nog altijd geëerd met haar favoriete dessert op de menukaart: een combinatie van marsepein, gedroogde abrikoos en nogacrème, geserveerd met aardbeiensaus en slagroom.

3 Varazdin

De voormalige hoofdstad en een barok juweeltje aan de rechteroever van de rivier Drava. Struin door de pittoreske straatjes en struikel over musea en galeries waar het beste uit de Kroatische historie is tentoongesteld. De begraafplaats uit 1773 met veel groen en wandelpaden is een van de mooiste van Europa.

Kom je eind augustus naar Varazdin, dan kun je je er tien dagen laven aan muziek- en straattheater tijdens het populaire Špancirfest. Even het feestgedruis uit? Bezoek het imposante 12de-eeuwse kasteel Trakošcan, waar je een flinke wandeling kunt maken om het meer.

4 Pula

Niet alleen Rome werd ooit op zeven heuvels gebouwd. Ook Pula, de zuidelijkst gelegen stad van het schiereiland Istrië, is op die manier neergezet. Trekpleister is het indrukwekkende Romeinse amfitheater, een van de grootste ter wereld en jaarlijks het toneel van het belangrijkste filmfestival van Kroatië.

Eet in een van Pula's vele tavernes Istrische Prosciutto en fuži, een soort pasta met truffels uit de nabijgelegen bossen.

Voor de kust van Pula liggen de Brijuni-eilanden, ooit het zomerverblijf van de Joegoslavische maarschalk Tito en tegenwoordig een Nationaal Park. Je kunt er een fiets huren, wandelen langs tempels en Byzantijnse kastelen of een golfballetje slaan. Hou je van reggae, dubstep of electro? Ga dan van 18 juli t/m 22 juli naar het Seasplash Festival in Fort Punta Christo.

5 Nationaal Park Plitvice-meren

Het oudste en meest paradijselijke park van Zuidoost-Europa. Alsof je op de set van de dinofilm Jurassic Park bent gestapt, zo voelt een wandeling langs de prehistorische grotten en de natuurlijke dammen die zijn ontstaan door eeuwenlange erosie door de rivier Korana.

Bewonder de zestien boven- en benedenmeren met kristalhelder water die worden gescheiden door negentig sierlijke watervallen. De kans bestaat dat je in het dichte bos van beuken, dennen en pijnbomen beren, wolven en zeldzame vogels tegenkomt. Slapen kan bij camping Korana, op een plateau boven de kloof van de Korana.

undefined

Meer over