Juventus erkent doping Davids

Edgar Davids is in Italië betrapt op dopegebruik. Zijn club, Juventus uit Turijn, maakte na talrijke ontkenningen maandagavond bekend dat de 28-jarige international tijdens een eerste controle op 4 maart positief is bevonden....

Op een persconferentie zullen Davids en Juventus-voorzitter Chiusano vanmiddag uitleggen dat het testresultaat op een misverstand moet berusten. Hetgeen lastig zal zijn, omdat Davids en clubarts Agricola elkaar na de eerste geruchten tegenspraken. Volgens Davids zou een eventuele positieve uitkomst van de test te wijten zijn aan de oogdruppels die hij gebruikt.

Vorig jaar kreeg Davids in Italië dispensatie voor het gebruik van deze druppels. Clubarts Agricola beweert echter dat Davids na een geslaagde oogoperatie helemaal geen medicijnen meer gebruikt. Het verboden middel nandrolon moet dus op een andere manier in zijn urine terecht zijn gekomen.

Voor een schorsing en strafvervolging - die vrijwel zeker het einde betekenen van Davids' carrière bij zowel Juventus als het Nederlands elftal - is het nog te vroeg. Gewacht wordt op de contra-expertise. Coni, het Olympisch Comité van Italië, zegt dat het resultaat van de tweede test nog deze maand bekend zal zijn.

Davids werd begin maart na de wedstrijd tegen Udinese samen met teamgenoot Filippo Inzaghi op doping gecontroleerd. Na elke wedstrijd in Italië is dat gebruik. Zaterdag meldde de Italiaanse televisie als eerste het resultaat: Davids was positief bevonden. Tot gistermiddag ontkende Juventus van iets te weten.

Afgelopen zaterdag werd Lazio-verdediger Couto officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens gebruik van nandrolon. Een arts van de universiteit van Rome vertelde dat Lazio een extra test heeft laten uitvoeren in Straatsburg. Een haaranalyse zou hebben uitgewezen dat Couto nooit nandrolon zou hebben gebruikt.

Bondscoach Van Gaal, die reageerde alvorens bekend was dat het om Davids ging, was verbolgen over de vroege veroordeling door Italiaanse media, zonder dat nog enig bewijs was geleverd. Hij heeft nog geen contact gehad met Davids en zal dat spoedig opnemen. Davids is vice-aanvoerder.

Bondsarts Plemper reageerde voorzichtig op uitspraken van Juventus-directeur Moggi, die suggereerde dat het verboden middel bij het Nederlands elftal moet zijn toegediend, rond de wedstrijd tegen Turkije in februari.

Plemper ontkende en onthield zich van commentaar. 'Daarom moet ik deze insinuatie vooralsnog accepteren.'

Meer over