Justitie zwakt eisen af in hoger beroep Clickfonds

In het hoger beroep van drie beursfraudezaken heeft het Openbaar Ministerie haar oorspronkelijke straf-eisen sterk afgezwakt...

Het gaat om drie verdachten in de zogenoemde SNS-zaak, een zijspoor van het grote beursfraude-onderzoek. SNS Bank deed mee in het bankensyndicaat dat in 1994 en 1995 grote pakketten KPN-aandelen herplaatste op de Amsterdamse beurs. De bank, zelf te klein voor zo'n grote deal, kreeg daarbij steun van beurshandelaren die niet in het syndicaat zaten.

In strijd met de syndicaatsregels organiseerde SNS Bank later een obligatietransactie, bedoeld als verkapte beloning voor de ondersteuners. Justitie stelde een strafvervolging in op grond van oneerlijke mededinging, oplichting en valsheid in geschrift.

SNS Bank kocht verdere vervolging af voor 1,7 miljoen gulden. Een directeur en twee medewerkers van de bank kwamen wel voor de rechter. De directeur werd vrijgesproken; de twee medewerkers kregen straffen van respectievelijk drie maanden cel en tienduizend gulden boete, en vier maanden en vijfduizend gulden.

Tegen de vrijgesproken directeur en de eerste medewerker eiste de advocaat-generaal gisteren vijf maanden voorwaardelijk en vijftien mille boete. Tegen de tweede medewerker eiste hij drie maanden voorwaardelijk en een boete van vijfduizend gulden.

Meer over