Justitie VS start onderzoek naar aanpak politie Ferguson

Er wordt een nieuw onderzoek gestart naar het functioneren van de politie van Ferguson, een stadje in het centrum van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder vannacht aangekondigd. Op 9 augustus schoot een blanke politieagent daar een zwarte jongen dood.

Redactie
De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder. Beeld epa
De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder.Beeld epa

De aanleiding voor het onderzoek is het wantrouwen tussen inwoners en politiemensen, zo berichtten Amerikaanse media. Het onderzoek moet uitwijzen of agenten van het korps structureel over de schreef gaan.

'We denken dat het ministerie van Justitie goede redenen heeft om een onderzoek te openen om na te gaan of de verantwoordelijken van de politie van Ferguson de Amerikaanse grondwet of de federale wetgeving hebben geschonden', zei Holder tijdens een persconferentie.

Inwoners van de stad gingen in augustus massaal de straat op nadat een zwarte jongen was doodgeschoten door een agent. De spanning liep zo hoog op dat de noodtoestand werd uitgeroepen en troepen van de Nationale Garde op de been werden gebracht. Naar de dood van de 18-jarige Michael Brown, die door een blanke politieagent werd neergeschoten hoewel hij ongewapend was, loopt al een onderzoek.

Een jury van de county Saint-Louis moet beslissen of er gegronde reden is om politieagent Darrren Wilson (28) te vervolgen. Hij werd al op gedwongen verlof gestuurd. De beslissing over een mogelijke vervolging wordt half oktober verwacht.

Zes kogels
Een dubbele autopsie wees uit dat Michael Brown geraakt werd door minstens zes kogels. De versies over de omstandigheden van de dood van Brown, die aanleiding gaf tot betogingen en rellen, lopen uiteen. Volgens de ene zou de jongen geprobeerd hebben om het wapen te grijpen van de politieagent die hem neerschoot. Volgens de andere hield hij zijn handen omhoog.

undefined

De politie van Ferguson tijdens een demonstratie voor de 18-jarige doodgeschoten Michael Brown. Beeld afp
De politie van Ferguson tijdens een demonstratie voor de 18-jarige doodgeschoten Michael Brown.Beeld afp
De ouders van Michael Brown (links) bij een protestmars voor hun zoon in Ferguson. Beeld afp
De ouders van Michael Brown (links) bij een protestmars voor hun zoon in Ferguson.Beeld afp
Meer over