NieuwsTech

Justitie VS start kartelonderzoek naar grote technologiebedrijven

Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een kartelonderzoek naar grote technologiebedrijven in de Verenigde Staten. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen en werd niet lang daarna bevestigd door het ministerie. Het zou gaan om grote namen als Amazon, Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook.

Facebook-ceo Mark Zuckerberg.  Beeld AP
Facebook-ceo Mark Zuckerberg.Beeld AP

Het onderzoek van justitie draait om mogelijke concurrentieverstoring door de bedrijven op internetplatforms, sociale media en webwinkeldiensten en moet aantonen ‘of en hoe toonaangevende online platforms hun marktpositie hebben behaald en zich bezighouden met praktijken die de concurrentie hebben beperkt, innovatie hebben belemmerd, of anderszins klanten hebben benadeeld’, aldus de verklaring van het ministerie. Op de aandelenbeurzen in New York gingen de koersen van de techbedrijven omlaag in de handel nabeurs door de berichten.

De bedrijven die op de korrel worden genomen, worden niet bij naam genoemd. Maar het onderzoek richt zich onder meer op de zorgen die er zijn op het gebied van ‘zoeken, sociale media en een aantal online retaildiensten’. Daar lijken Amazon, Alphabet, Facebook en mogelijk ook Apple mee te worden bedoeld.

De aankondiging van het onderzoek komt een dag voordat de Amerikaanse toezichthouder FTC naar verluidt zal bekendmaken dat Facebook een boete opgelegd krijgt van 5 miljard dollar wegens verschillende privacyschandalen.

Lees meer: het speelkwartier voor Big Tech is voorbij

Lange tijd konden grote techbedrijven hun gang gaan, met als gevolg de ontstellende rijkdom en macht van bedrijven als Google, Facebook en Apple. Maar het tij keert, ook in de VS zelf.

Meer over