Justitie verwacht uitlevering Izaan M. in zaak Melchers

Het OM verwacht binnen enkele maanden de uitlevering van Izaan M., een van de hoofdverdachten in de ontvoeringszaak rond Claudia Melchers...

Het OM wil Izaan M. het liefst in Nederland horen in de ontvoeringszaak. ‘Maar als uitlevering langer op zich laat wachten dan sturen we een Nederlandse delegatie naar Brazilië’, aldus de officier van jusititie. M. wacht in dat land op uitlevering aan Nederland, die hij overigens heeft aangevochten. Volgens de officier heeft de Braziliaanse justitie begin januari verzekerd dat uitlevering daadwerkelijk zal plaatsvinden.

Claudia Melchers werd op 12 september vanuit haar woning in Amsterdam-Zuid ontvoerd. Ze sloot een deal met haar ontvoerders om in plaats van de geëiste 300 kilo cocaïne, 5 miljoen euro te betalen. De mannen lieten haar daarop vrij, onder voorbehoud dat zij in cash een voorschot zou betalen en de rest later via de bank zou overmaken. De 39-jarige Louellar R. reisde daarop tot tweemaal toe af naar Amsterdam om het voorschot van 50.000 euro namens Lorenzo M. in ontvangst te nemen.

Tijdens de zitting besliste de rechtbank dat R. langer in hechtenis moet blijven. In ieder geval tot 6 maart, dan vindt er opnieuw een pro-formazitting plaats over de voortgang van het proces van de andere drie verdachten, Lorenzo M., Patricio W. en Quentin W.

Haar advocaat L. Voorn was het hier niet mee eens. Volgens hem is R. er ingeluisd door Izaan M.. Hij zou haar als hebben gevraagd een geldbedrag te halen, zonder dat hij haar had verteld dat het te maken had met de ontvoering. Dat het om een geldbedrag van 50.000 euro ging was haar niet vreemd, omdat Izaan in het verleden drugs dealde en daardoor flink wat geld had te besteden.

De officier van justitie betwijfelt echter of R., niet wist wat er gaande was. Aangezien de zaak in de media breed werd uitgemeten en ook de naam van M. voluit aan bod kwam, zou het volgens het OM wel heel erg naïef zijn als zij nergens vanaf wist. ‘Ze moet hebben begrepen dat er iets niet in de haak was.’

De afspraak was namelijk dat R. in een bepaalde outfit met codenaam naar een afgesproken plek in Amsterdam ging in om het geldbedrag van 50.000 euro, een voorschot op het totaal geëiste bedrag, in ontvangst te nemen. Zij zou daarvoor 10.000 euro krijgen, aldus de officier.

Justitie erkent dat de rol van R. weliswaar minder groot is dan die van de andere verdachten, maar betitelde poging tot afpersing, waar ze haar van beticht, als een ernstig delict. R. reisde twee keer tevergeefs af naar de hoofdstad om het voorschot in ontvangst te nemen. Zij was daarbij in het gezelschap van een man. Het tweetal werd op 23 oktober aangehouden. De man is kort daarna vrijgelaten.

Meer over