Justitie verandert team in zaak-Plooy

Het team dat onderzoek doet naar de mogelijke aanslag op de Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy door Joegoslavische criminelen wordt opgeheven....

Voor de inzet van een criminele kroongetuige, de beoogde troef van het oude team, is geen alternatief gevonden. Het college handhaaft haar verbod om de reeds opgenomen verklaring van die getuige te gebruiken in de rechtbank.

Het verbod heeft tot grote onrust geleid binnen het Openbaar Ministerie. Critici vinden dat het college de getuigeverklaring moet gebruiken, ondanks de risico's die aan het gebruik ervan zijn verbonden.

Het OM zou tot het uiterste moeten gaan om de mogelijke aanslagpleger, volgens justitie de Joegoslavische mafiabaas Sreten 'Jotcha' Jocic, te vervolgen en te bestraffen.

Het college wil echter geen deals sluiten met criminelen, mede omdat justitie in het verleden daarmee slechte ervaringen heeft opgedaan. In dit geval gaat het om een crimineel die bescherming vraagt in ruil voor het afleggen van zijn getuigenis in de rechtszaal.

De criminele organisatie van Jocic geldt als uiterst gewelddadig. De aanslag op officier van justitie Plooy, die Jocic in Bulgarije liet arresteren en tevens enkele kennelijke bendeleden van de Joegoslaaf liet aanhouden, zou moeten worden gepleegd met een raketwerper.

Een speciale commissie van drie officieren van justitie en een politiechef heeft in opdracht van het college onderzocht of er alternatieven zijn voor de inzet van de kroongetuige. Die alternatieven zijn niet gevonden.

Volgens bronnen kunnen alleen enkele zijsporen nog worden uitgerechercheerd, maar die hebben geen directe link met de aanslag op Plooy.

Meer over