Justitie Rusland begint onderzoek naar corruptie van oud-minister

De Russische justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de voormalige minister van Privatisering Alfred Koch. Hij wordt ervan verdacht dat hij via-via geld heeft aangenomen van een van de grootste banken van Rusland, de Unexim-bank....

Van onze correspondent

MOSKOU

Koch raakte in opspraak nadat hij in zijn belastingopgave had vermeld dat hij van een Zwitserse uitgeverij 100 duizend dollar had gekregen als voorschot voor een boek over de privatisering in Rusland. Volgens deskundigen uit de uitgeversbranche zijn dergelijke voorschotten voor wetenschappelijke boeken hoogst ongebruikelijk. Doorgaans wordt niet meer dan vijf- á tienduizend als voorschot betaald.

Russische kranten suggereren dat Koch de 100 duizend dollar niet voor zijn boek - dat hij overigens niet eens af heeft - heeft gekregen, maar voor andere diensten. Gebleken is dat het Zwitserse bedrijf dat Koch het voorschot betaald heeft, banden heeft met de Unexim-bank. Die bank slaagde er dit jaar tot ergernis van enkele andere Russische banken in beslag te leggen op een aantal grote staatsbedrijven die geprivatiseerd werden.

De Uneximbank kreeg onder meer aandelen van de telecommunicatiegigant Svjazinvest in handen, van Norilsk Nikkel en de oliemaatschappij Sidanko. Een Moskouse aanklager zei gisteren dat het voorschot mogelijk bedoeld was om Koch aan de bank te verplichten.

Vice-premier Tsjoebais nam Koch gisteren in bescherming tegen de beschuldigingen van corruptie. Hij zei dat het om 'leugens' gaat die voor veel geld door de media worden verspreid. Volgens Tsjoebais zitten de banken die bij de aandelenveilingen verloren hebben, achter de campagne tegen Koch.

De ex-minister is sinds zijn ontslag topman bij de beleggingsfirma Montes Auri (Gouden Bergen) waarbij Tsjoebais vorig jaar tonnen verdiend heeft door speculatie op de aandelenmarkt.

Meer over