Justitie onderzoekt boten oud-Bouwfonds-topman

Justitie vermoedt dat oud-Bouwfonds-topman Cees H, verdachte in de vastgoedfraude, een aantal boten niet zelf heeft betaald, maar ze in ruil voor wederdienst heeft gekregen.

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Uit het vertrouwelijk strafrechtdossier, dat is ingezien door de Volkskrant, blijkt dat H. in negen jaar drie nieuwe boten heeft vergaard. Met name de aanschaf van een peperduur zeiljacht van Zweedse makelij, de Hallberg-Rassy, is uitgebreid onderzocht.

Aankoopnota's
Uit aankoopnota’s en uit verklaringen van de directeur van Nova Yachting in Bruinisse, waar de zeilboot werd aangeschaft, is gebleken dat niet H. maar de hoofdverdachte in de vastgoedfraude, Jan van V., de boot heeft betaald. Het ging om ongeveer 600.000 euro.

Het OM beschikt over aanwijzingen dat Van V. eveneens financiële bemoeienis had met de andere boten die H. in de afgelopen jaren kocht. Geen van de advocaten van de betrokken verdachten wil reageren.

De nu 69 -jarige H. was de directe leidinggevende van Van V. bij het Bouwfonds. Beide projectontwikkelaars verlieten dat bedrijf in 2001. De 50-jarige Heemstedenaar ging voor zichzelf verder, en H., afkomstig uit Alpen a/de Rijn, werd adviseur en commissaris bij een aantal vastgoedbedrijven.

Geldstromen
Justitie onderzoekt de geldstromen tussen H. en Van V. Het vermoeden is dat H., die Van V. in 1995 binnenhaalde bij het Bouwfonds, jarenlang geld, goederen en boten heeft ontvangen, zonder dat hij daarvoor werkzaamheden verrichtte.

Het strafrechtdossier bevat verklaringen dat de televisiepresentator en makelaar Harry Mens Cees H., zou hebben afgeperst. Mens zou de beschikking hebben over ‘belastend’ materiaal en zou hiervoor 800 duizend euro hebben ontvangen. Waarop deze informatie betrekking heeft is onduidelijk. Volgens bronnen zou het echter niet gaan over de boten die Cees H. heeft ontvangen.

Mens, verdachte in de vastgoedfraude, ontkende vorige week dat hem zwijggeld is betaald en zei dat de factuur betrekking op een groot bouwproject.

Zaterdag in het Vervolg: De boot van Beauty Cees

Meer over