Justitie onderzoekt blauwzuurlek DSM

Justitie in Maastricht heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het ontsnappen van een grote wolk blauwzuurgas op het terrein van DSM in Geleen....

Behalve tweehonderd kilo blauwzuurgas (cyanide) kwam er vierduizend liter van het giftige en zeer brandbare acrylnitriel in het milieu. Het ongeval gebeurde toen een leiding van een installatie sprong. De brandweer van DSM legde een waterscherm rond de fabriek om te voorkomen dat de stoffen naar de Geleense woonwijk Lindenheuvel zouden waaien. De wijk ligt op zevenhonderdvijftig meter afstand van de installatie. De wind waaide op de dag van het incident richting de wijk.

Volgens toxicoloog J. Langenberg van TNO levert het vrijkomen van tweehonderd kilo blauwzuur 'een behoorlijk grote gaswolk' op. Inademing is al bij minieme hoeveelheden dodelijk.

Een werknemer die het lek moest onderzoeken, raakte al op grote afstand bewusteloos. Hij kreeg 0,025 promille blauwzuur binnen - een hoeveelheid die dodelijk kan zijn. De man werd door met gasmaskers uitgeruste brandweerlieden van het terrein gehaald en naar het ziekenhuis in Sittard overgebracht. Na zuurstoftoediening en een bloedonderzoek mocht hij naar huis.

De provincie Limburg en de Arbeidsinspectie zijn sinds oktober vorig jaar bezig met een grondig onderzoek naar het ongeval. Een voorlopig rapport van de Arbeidsinspectie is voor justitie woensdag aanleiding geweest een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Het richt zich op de naleving van de vergunningvoorschriften en op de vraag of het ongeval voorkomen had kunnen worden.

Het ongeval gebeurde in de zogeheten ACN-1 van DSM. Dit is een fabriek uit 1969 waar grondstof voor de vervaardiging van acrylvezels in kleding wordt gemaakt. Volgens DSM is het ongeval veroorzaakt door een gescheurde las in een stalen leiding.

Transport van blauwzuur kan in stalen leidingen roestvorming veroorzaken, een verschijnsel dat in de chemie bekend staat als 'cyanide corrosie'. Om dit te voorkomen moeten nieuwe lassen in leidingen met branders worden nagegloeid. DSM kan niet zeggen of dit bij de bouw van de fabriek is gebeurd. 'De documentatie daarover is niet bewaard gebleven', zegt DSM-perswoordvoerder R. van Druten.

Na de eerste aanwijzingen die duidden op een lekkage, duurde het zestien minuten voordat de productie van de ACN-1 volledig was stilgelegd. Na reparatie en een 24 uur durende inspectie van de andere leidingen, werd de productie hervat. Volgens woordvoerder R. van Druten van DSM was er geen enkele reden om voor nieuwe scheurvorming te vrezen. 'Bij 1 procent twijfel hadden we de installatie niet herstart.'

Het verbaast hem dat justitie een strafrechtelijk onderzoek is begonnen. 'Maar DSM ziet de resulaten van het onderzoek met vertrouwen tegemoet.' Volgens Van Druten was er geen aanleiding het incident in de openbaarheid te brengen. DSM voldeed wel aan de wettelijke plicht het ongeval te melden bij provincie en arbeidsinspectie. 'Het was een intern bedrijfsongeval. De schadelijke stoffen waren bij de hekken al niet meer te meten. Door adequaat optreden van de brandweer is het goed afgelopen.'

Meer over