Justitie komt opeens met (ex-)criminele getuige in moordproces

Het Openbaar Ministerie presenteerde dinsdag een belangrijke nieuwe getuige in het liquidatieproces Passage, de voormalige hasjhandelaar H. W. Hij komt als geroepen voor justitie, want W. bevestigt verklaringen van kroongetuige Peter la S., de pijler onder deze zaak. Aan de betrouwbaarheid van La S. wordt steeds vaker getwijfeld.

AMSTERDAM - Het is half twaalf als W. (63) plaatsneemt in de getuigenbox, waar La S. normaliter zit. Hij is vermomd met een pruik, snor en baard. Volgens het OM kan hij gevaar lopen door zijn verklaringen in dit prestigieuze proces, dat draait om tien (geplande) onderwereldmoorden.

De getuige zegt dat hij in de jaren negentig werkte voor de criminele organisatie van Henk Rommy, alias de Zwarte Cobra. Destijds hoorde hij dat de bende betrokken was bij drie liquidaties in 1993, waarbij vijf doden vielen.

Rommy zou hem dat hebben verteld, om op te scheppen of te laten merken dat zijn bende zo gevaarlijk was dat je geen 'geintjes' moest uithalen.

Naar eigen zeggen is de getuige tien jaar geleden uit het criminele circuit gestapt. Hij wil niets meer met geweld te maken hebben en 'verantwoordelijkheid nemen' voor wat destijds is gebeurd. 'Je hebt een geweten en je wordt ouder', stelt hij.

Onlangs heeft hij bekend dat hij in 1995 betrokken was bij een granaataanslag op een woning in Vinkeveen, waarbij geen slachtoffers vielen. Over de drie liquidaties heeft hij lang gezwegen. Dat veranderde toen hij tijdens een gesprek met de politie merkte dat zijn oude maten nog gevaarlijker waren dan hij al dacht. 'Ik had geen idee dat wat ik had gehoord, daadwerkelijk was gebeurd. Een ander mens doodschieten, dat is uit den boze.'

Xtc-smokkel

Rommy, die volgens de nieuwe getuige opdrachten tot moord gaf, is geen verdachte in het liquidatieproces. Hij zit 20 jaar celstraf uit in de Verenigde Staten wegens xtc-smokkel. De schutters zitten wel in de rechtszaal, vertelt W.: 'Moppie' R., Jessy R. en Siegfried S.

Tijdens een autorit zou W. details hebben gehoord over een moord uit 1993. 'Op deze plek wil Moppie altijd graag barbecuen, zei Henk Rommy toen we bij Ouderkerk aan de Amstel reden.

Toen ik vroeg wat hij bedoelde, vertelden Moppie en hij over de liquidatie van twee Joegoslaven. Moppie heeft ze na de moord in brand gestoken.'

Ook nam Moppie hem in vertrouwen over een liquidatie die Jessy R. zou hebben gepleegd. 'Jessy verkleedde zich als vrouw, belde bij die man aan en schoot hem dood', aldus Moppie. 'Jessy was zo cool dat hij een Donald Duck zat te lezen terwijl hij wachtte.'

W. blijft tijdens het verhoor overeind, maar hij zal nog veel vragen moeten beantwoorden.

Advocaten beklemtonen dat vrijwel alles waarover hij verklaart, al bekend is uit de media. Moppie noemt de getuige een 'fantast'.

undefined

Meer over