Justitie Italië onderzoekt fraude 'onkreukbare' rechter

ROME Opnieuw staat Antonio Di Pietro in het brandpunt van de politieke en justitiële belangstelling. Maar nu niet meer als Italiës beroemdste onderzoeksrechter, maar als de eerste de beste fraudeur....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

Het strafrechtelijk onderzoek tegen het symbool van de onkreukbaarheid geldt als een poging van zijn vijanden om de rollen om te keren. Door de mythe-Di Pietro kapot te maken, zouden ze de Operatie Schone Handen in diskrediet willen brengen. Daarna is de stap naar een amnestie voor alle corruptiedelicten niet groot meer.

De nieuwe affaire-Di Pietro is rijk aan raadsels en venijn. Volgens de meest gezaghebbende commentatoren is een olifant gemaakt van een mug, maar het doel is bereikt: het blazoen van de populairste Italiaan, die rechts en links voor hun karretje willen spannen, is besmet.

Het jongste offensief tegen Di Pietro is ingezet door Carlo Taormina, advocaat van generaal Cerciello. Deze is de hoofdverdachte in een door Di Pietro ontdekt schandaal over de omkoping van fiscale controleurs door bedrijven van Berlusconi. Taormina vond in Di Pietro's verleden tien 'verdachte' episodes. Van zijn verdediging van Cerciello maakte hij een requisitoir tegen diens aanklager.

De geruchten van het weekeinde dat justitie in Brescia een onderzoek tegen Di Pietro heeft ingesteld, zijn inmiddels bevestigd. Er is ook een onderzoek begonnen tegen degenen die dat nieuws hebben laten uitlekken. In Italië blijven justitiële geheimen hoogst zelden binnenskamers.

Di Pietro heeft dubieuze vrienden gehad, maar in de tijd dat hij met hen omging was hun gedrag nog onbesproken. Een van hen was de zojuist op wachtgeld gezette politiechef van Milaan, Eleuterio Rea. Deze zou zich hebben verrijkt aan de afpersingspraktijken van zijn agenten. Een ander was de directeur van een verzekeringsmaatschappij, Giancarlo Gorrini. Die werd in 1993 veroordeeld tot drie jaar wegens het leegstelen van zijn eigen firma.

Volgens Gorrini heeft Di Pietro hem in 1991 geprest Rea's enorme speelschulden te betalen. Di Pietro ontkent dat. Hij zou met Rea hebben gebroken toen hij over de schulden hoorde. Gorrini leende in 1990 Di Pietro 180 duizend gulden voor de aankoop van een oude Mercedes en een buitenhuisje. Volgens advocaat Taormina heeft Di Pietro dit bedrag niet geleend, maar afgeperst. Di Pietro zegt dat hij het geld niet van Gorrini heeft gekregen, maar van diens tweede man, een vriend met wie hij vaak op jacht ging.

In oktober 1994 was de lening terugbetaald. Twee maanden later trok Di Pietro zich terug uit de Operatie Schone Handen. Volgens advocaat Taormina wordt de werkelijke reden daarvan nu een stuk duidelijker: Di Pietro zou de hete adem van justitie in zijn nek hebben gevoeld.

Hoofdprocureur Borrelli van Milaan heeft zijn voormalige medewerker Di Pietro zijn solidariteit betuigd en verzekerd dat de Operatie Schone Handen gewoon doorgaat. Sterke geruchten dat de minister van Justitie een derde inspectie tegen de Milanese onderzoeksrechters heeft gelast, werden dinsdagavond officieel tegengesproken.

Rechts en links beschuldigen elkaar ervan dat ze Di Pietro door de mangel willen halen. Berlusconi zei te hopen dat de beschuldigingen tegen Di Pietro even ongefundeerd zijn als die tegen hemzelf. De socialistische ex-leider Craxi, nog altijd voortvluchtig in Hammamet in Tunesisië, ziet in Di Pietro 'de mythe van een nep-revolutie'.

De strijd tegen de corruptie is nog niet voorbij. Na de notabelen van Sorrento en andere steden bij Napels, werden gistermorgen ook ex-minister Gava van Binnenlandse Zaken, een ex-senator en drie zakenlieden gearresteerd. In Gava's huis werd elke woensdag vergaderd over de verdeling van de smeergeldopbrengsten van de openbare aanbestedingen.

Meer over