Justitie heropent onderzoek naar aanslag op Rob Scholte

Politie en justitie in Amsterdam hebben het onderzoek heropend naar de aanslag op kunstenaar Rob Scholte in 1994. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft dit maandag bevestigd....

Een privé-detective, ingeschakeld door Scholte, meldde zich volgens bronnen bij politie en justitie eerder bij de politie met het verhaal dat de aanslag werd gepleegd in opdracht van een drugshandelaar. Doelwit zou niet Scholte zijn geweest, maar de Amsterdamse advocaat Oscar Hammerstein.

De jurist Hammerstein woonde ten tijde van de aanslag in dezelfde straat in de Amsterdamse Jordaan als Scholte. Ook reed hij in een wagen van hetzelfde type, een BMW, en leken de nummerborden op elkaar.

De Amsterdamse politie onderzocht al eerder de mogelijkheid dat de aanslag eigenlijk was bedoeld voor Hammerstein. Dat leverde toen niets op. Ook onderzoek naar voormalige kunstbroeders van Scholte als mogelijke verdachten, een dichter en een fotograaf, liep dood.

Na een inval bij de beruchte Femis-bank - waar miljoenen drugsgeld was gestald - zou de drugshandelaar in kwestie in paniek zijn geraakt. Hij zou met een aanslag hebben willen voorkomen dat Hammerstein iets zou loslaten over de herkomst van bij Femis aangetroffen geld.

Een van de verdachten in het nu heropende gerechtelijk vooronderzoek naar de aanslag is, volgens de bronnen bij politie en justitie, een zoon van een Amsterdamse politiecommissaris. De jongeman zou de aanslag hebben voorbereid in opdracht van de drugsbaas, met wiens nicht hij een relatie zou hebben gehad. Een bevriende beoefenaar van de vechtsport free fight zou het explosief hebben geplaatst.

Hammerstein zegt in een reactie zeer verbaasd te zijn over het nieuwe onderzoek.

'Vorig jaar heb ik een afsluitend gesprek gehad met de Centrale Recherche Informatiedienst. Ze wilden ook dat spoor definitief afsluiten. We hebben nog eens iedereen opgevoerd die er belang bij zou kunnen hebben gehad mij uit de weg te ruimen. Dat was niemand.'

Hammerstein werd er een aantal jaren geleden van beschuldigd betrokken te zijn geweest bij een witwasoperatie. Daarvan werd hij in 1995 vrijgesproken.

Meer over