Justitie: geen vervolging Demmink

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen reden om voormalig topambtenaar Joris Demmink alsnog te vervolgen. Twee Turkse mannen hebben aangifte gedaan van kindermisbruik, die midden jaren negentig in Turkije zou hebben plaatsgevonden, maar het OM heeft na onderzoek geen bewijs gevonden dat Demmink destijds in het land is geweest. Dat is ook altijd verklaard door de oud-secretaris-generaal.

AMSTERDAM - De kwestie kwam aan de orde tijdens een besloten zitting, maandag bij het gerechtshof in Arnhem. Daar kwam een document ter tafel waarin een Turkse officier van justitie vaststelt dat Demmink in 1996 wel degelijk in Turkije was. Dat document is door het ministerie van Justitie als 'authentiek' bestempeld, waarop justitie toezegde het te onderzoeken. De Turkse autoriteiten hebben het OM laten weten niet over in- en uitreisdata te beschikken.

'Maandag heeft het Openbaar Ministerie gezegd dat er geen bewijs is dat de heer Demmink in die periode in Turkije is geweest', aldus de woordvoerder van het ressortsparket. 'De enige bron voor het document lijkt de aangifte te zijn geweest. Het OM acht zich nu voldoende voorgelicht.'

De aangiften van de twee Turkse mannen, Mustafa Y. en Osman B., werden eerder door justitie als onvoldoende beoordeeld om tot vervolging over te gaan. Advocate Adèle van der Plas probeert nu met een zogeheten artikel 12-procedure alsnog vervolging af te dwingen. Ze vindt dat het OM geen serieus onderzoek heeft gedaan.

Van der Plas is verbijsterd over de manier waarop justitie is omgegaan met het Turkse document, waarin officier van justitie Selim Altay beschrijft dat 'verdachte Joris' op 20 juli 1996 Turkije in is gereisd. 'Ik geloof dit niet meer. Er worden continu pogingen gedaan om alles te verdoezelen.'

Het OM stuurde op 18 november een rechtshulpverzoek aan Turkije, in verband met het document. Op 27 november kwam een antwoord: de Turkse autoriteiten hadden in het onderliggende dossier over Demmink geen registratie gevonden van in- en uitreizen. In een tweede brief staat eveneens dat zo'n document niet voorhanden is.

Afgaan op die brieven is misleidend, zegt Van der Plas. Demmink reisde volgens haar op een diplomatiek paspoort, en werd aan de grens dus anders behandeld. Het OM had in elk geval informatie moeten opvragen bij de Turkse geheime dienst, vindt ze.

Demmink was tot vorig jaar secretaris-generaal op het ministerie van Justitie. Hij wordt al jaren achtervolgd door geruchten over kindermisbruik. De komende maanden komen de aantijgingen aan de orde in verscheidene rechtszaken. Daarin zullen getuigen onder ede worden verhoord.

undefined

Meer over