Justitie en politie wachtten lang met oppakken bende; Marine: bemanning Orion wist niets van drugs

De militaire toestellen waarmee de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba drugssmokkelaars de stuipen op het lijf jaagt, zijn de paradepaardjes van de war on drugs in de Cariben....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Bezoekers van de fraaie baaien aan de zuidkust van Curaçao zien de Orions van de Koninklijke Marine en de F 27's van de Koninklijke Luchtmacht vele malen per week met donderend geraas overtrekken. Soms waggelen de piloten even met de vleugels, als groet aan de plaatselijke bevolking: wij waken over u.

Die mythe is wreed uiteengespat. Gisteren moest de marine met het schaamrood op de kaken toegeven dat het wapen tegen smokkelaars ook als vehikel voor dezelfde beroepsgroep kan dienen. Een van de twee Orions van de marine die voor de Kustwacht patrouilleren, vloog deze week van de vliegbasis Hato op Curaçao naar het marinevliegkamp Valkenburg, met plunjezakken vol cocaïne in het ruim.

Of er meer van dergelijke vluchten zijn geweest, weet de Koninklijke Marechaussee nog niet. In samenwerking met politie en justitie in Amsterdam en Willemstad, ontrafelde de militaire politie onder de codenaam Pagaro het transport, wat woensdag leidde tot de aanhouding van dertien verdachten. Vaststaat dat de hoofdverdachte, een 48-jarige sergeant-majoor, over grote hoeveelheden cocaïne beschikte.

De 125 kilo in de Orion vormde maar een deel van de contrabande. Voor meer zakken bleek in het toestel geen plaats meer, waarop de verdachte onderofficier ze terugbracht naar de marinekazerne Suffisant. Er bleek 150 kilo in te zitten. In zijn woning is een partij van 50 kilo aangetroffen. Een aantal van zijn handlangers, leden van de Antilliaanse militie, had nog eens 30 kilo in hun bezit.

Een aantal van de verdachten blijkt voorts betrokken te zijn bij een transport van 340 kilo hasj vanuit Nederland naar Groot-Brittannië, in juni. Daarbij is gebruiktgemaakt van een imitatie-marinevoertuig met militaire kentekenplaten.

Het oprollen van de bende deze week was het resultaat van een 'gecontroleerde doorlevering en aflevering', aldus justitie. Er is lang gewacht met ingrijpen. De sergeant-majoor kon woensdag op Curaçao ongemoeid de balen met witte poeder aanbieden, het teveel terugbrengen naar de kazerne en vervolgens een KLM-vlucht naar Schiphol nemen.

In Nederland begaf hij zich de volgende dag naar de marinierskazerne in Doorn. Daar hadden de drie leden van de Antilliaanse militie die met de Orion naar Valkenburg waren gevlogen, inmiddels hun intrek genomen, met de zakken cocaïne tussen de bagage. Pas toen de onderofficier de smokkelwaar op een adres in Amsterdam afleverde, volgden de arrestaties.

De marine beklemtoonde gisteren dat de bemanning van de Orion niets afwist van de dubieuze inhoud. Er is Nederland veel aan gelegen de reputatie van de Kustwacht op peil te houden. De VS beschouwen de organisatie als een onmisbare schakel in de heilige oorlog tegen drugs.

Maar de nieuwe regering van de Nederlandse Antillen heeft juist onlangs twijfel getoond over financiële steun. De criminaliteit op het eiland zelf zou meer prioriteit verdienen. De exploitatie van de organisatie kost jaarlijks veertig miljoen gulden. Het leeuwendeel wordt betaald door Nederland. De Antillen dragen 5,8 miljoen bij.

Defensie wijst liever op de wapenfeiten. Vorig jaar nam de Kustwacht 4300 kilo cocaïne en 1800 kilo marihuana in beslag. De eerste helft van dit jaar is alweer 42 keer opgetreden tegen vermeende drugssmokkel. Maar in de wetenschap dat statistieken niet meer tellen na de ontzetting over de betrokkenheid van marinepersoneel, zal geruststellend waggelen met de vleugels waarschijnlijk achterwege blijven.

Meer over