Nieuws

Justitie eist taakstraf en een maand voorwaardelijk tegen Ans Boersma

Tegen journaliste Ans Boersma is donderdag een taakstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf geëist omdat zij onjuiste gegevens heeft ingevuld bij de visumaanvraag voor haar ex-vriend. De officier van justitie verwijt Boersma grenzeloze naïviteit en blinde verliefdheid.

Journalist Ans Boersma en haar advocaat Marq Wijngaarden komen aan bij de rechtbank.  Beeld ANP
Journalist Ans Boersma en haar advocaat Marq Wijngaarden komen aan bij de rechtbank.Beeld ANP

De rechtszaak tegen Boersma in Rotterdam is de juridische ontknoping van de affaire waarmee de betrekkelijk onbekende journaliste in 2019 plots zelf groot nieuws werd. De Turkse regering zette haar destijds pardoes het land uit wegens ‘banden met een terroristische organisatie’. Die banden bleken te bestaan uit een relatie met een Syriër die in Nederland was herkend als leider van terroristische organisatie al-Nusra.

Terwijl hij in een aparte zaak samen met zijn broer terecht staat wegens vermeende betrokkenheid bij oorlogsmisdaden, is voor Ans Boersma slechts het verwijt overgebleven dat Boersma samen met de jongen een (overigens onsuccesvolle) visumaanvraag deed, waarbij hij een vals paspoort en een vals diploma zou hebben overlegd.

In een uitgebreide reconstructie van de affaire zegt Boersma vandaag tegen de Volkskrant dat zij al uitziet naar de rechtszaak, blij om na tweeënhalf jaar eindelijk verantwoording af te leggen.

Na alle grote woorden over terrorisme is van die rechtszaak dus niet meer over dan de vraag of Boersma wist dat de documenten vals waren. ‘Maakt liefde blind, of wordt liefde misbruikt om een doel te bereiken?’, zegt de officier van Justitie. Die gelooft niet dat de journaliste geen vermoedens had en verwijt Boersma dat ze niet erkent dat ze beter onderzoek had moeten doen.

Visumaanvraag

De rechter vroeg Boersma voorafgaand aan de strafeis uitgebreid naar alle gebeurtenissen uit 2014. Zelfs het moment dat de twee geliefden voor het eerst ‘intiem waren’ wil de magistraat graag precies weten.

Boersma ontkent stellig dat zij ten tijde van de visumaanvraag wist van het verleden van haar vriend, noch dat ze vermoedde dat de documenten vals waren. ‘Ik had geen reden om aan hem te twijfelen’, zegt Boersma. Toch blijft de tijdlijn vragen oproepen. ‘Ik zie enerzijds dat de relatie eigenlijk heel snel ging, anderzijds zegt u dat jullie niet zulke diepe gesprekken hadden’, aldus de rechter.

Boersma’s advocaat moet nog zijn pleidooi houden. Hij nam donderdag direct bij aanvang van de zitting al wel het woord in een poging het Openbaar Ministerie direct niet ontvankelijk te laten verklaren. Reden daartoe is de schade die de journaliste heeft geleden door fouten van het OM. Boersma verloor haar werk en bestaan in Istanbul en verbleef een nacht in Turkse detentie. De rechter heeft het verzoek niet toegekend. ‘Er zijn veel belangen geschonden, maar er is geen gevolg voor een eerlijk proces.’