NieuwsZaak Nicky Verstappen

Justitie eist 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Jos B.

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 15 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen Jos B. (57) voor het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in augustus 1998. Volgens het OM is er onomstotelijk bewijs dat B. ‘een gecombineerd zeden- en levensdelict’ heeft gepleegd: hij heeft de jongen gedood om het misbruik te verdoezelen.

De ouders van de omgekomen Nicky Verstappen komen donderdag samen met Peter R. de Vries aan bij de rechtbank in Maastricht voor de strafzaak tegen Jos B. Beeld ANP
De ouders van de omgekomen Nicky Verstappen komen donderdag samen met Peter R. de Vries aan bij de rechtbank in Maastricht voor de strafzaak tegen Jos B.Beeld ANP

Volgens het OM is B. een pedofiel die zijn lustgevoelens niet in bedwang kan houden. Daarom wordt ook tbs met dwangverpleging geëist. Door zijn stoornis kunnen de feiten hem niet volledig toegerekend worden, aldus officier van justitie Dave Mattheijs.

Als de rechtbank hem geen tbs met dwangverpleging wil opleggen – het Pieter Baan Centrum heeft dat niet geadviseerd, omdat B. niet wilde meewerken aan het onderzoek – dan wil het OM dat de verdachte een hogere celstraf krijgt opgelegd: 18 jaar.

Alle bewijsmiddelen en bevindingen moeten in samenhang worden gezien, aldus de officieren van justitie: ‘Ze versterken elkaar.’ De grote hoeveelheid dna-sporen van B. op de onderbroek van Nicky vormen de kern van het bewijs. ‘Aard en omvang van het dna-bewijs laten geen andere conclusie toe’, aldus de aanklagers: B. is de dader.

‘Toneelstukje’

De videoverklaring van de verdachte dat hij Nicky gevonden heeft toen hij al overleden was, noemen ze ongeloofwaardig. ‘Een ingestudeerd toneelstukje’, aldus officier Paul Emmen.

Jos B. heeft verteld dat hij de kleding van de jongen heeft ‘gefatsoeneerd’ en ‘wat blaadjes heeft weggeveegd’. Maar dat contact verklaart zeker niet hoe het kan dat twintig dna-sporen zijn aangetroffen op de onderbroek, de meeste zelfs op de binnenkant van de slip en bij het kruis, aldus het OM. Want de onderbroek zat onder de pyjamabroek – beide overigens ook nog eens achterstevoren en binnenstebuiten.

Het sporenbeeld wijst op seksueel misbruik. Het OM hecht ook grote waarde aan het onderzoek dat twee pathologen al in 1998 hebben verricht: zij zagen met eigen ogen lichte verwondingen op het lichaam van Nicky die duiden op verkrachting. Andere deskundigen hebben later op basis van onduidelijke foto’s twijfels geuit over die conclusies: er kan wel en geen sprake zijn geweest van seksueel misbruik.

Steunbewijs

Het OM ziet ook ‘steunbewijs’ in de ontuchtige handelingen die B. eerder heeft gepleegd bij enkele jongetjes van 11 en 12 jaar oud in 1984 en 1985. Hij pakte ze van achteren vast, legde een hand op hun mond (en ging zelfs op één jongen zitten) en tastte met zijn andere hand in hun onderbroek, aldus de officieren. ‘B. bekende de feiten. Hij voelde een drang om aan hun geslachtsdelen te zitten’, aldus officier Mattteijs. ‘Verdachte valt op jonge jongens. Hij schuwt niet fysiek geweld te gebruiken. Deze wijze van handelen past naadloos op het sporenbeeld bij Nicky.’

De doodsoorzaak van Nicky is officieel nooit vastgesteld. Maar het OM sluit een natuurlijk overlijden uit: de 11-jarige jongen was gezond en bij hem is geen hartritmestoornis geconstateerd. Het OM denkt dat hij is overleden door ‘smoren, verwurgen of asfyxie (verstikking, red.)’. Zoiets kan bijvoorbeeld gebeuren door een hand te lang op de mond van de jongen te houden, aldus het OM.

Fiets

Twee getuigen hebben verklaard dat ze B. op de eerste morgen van Nicky’s vermissing hebben zien fietsen met achterop een jongetje met ontbloot bovenlijf en blote voeten. Volgens de vrouwen was dat tegen de zin van de jongen, want hij liet zich een keer van de fiets in de berm vallen. Twee andere getuigen zeggen dat ze niet heel ver van die plek een jongetje in een bosje om hulp hoorden roepen – ze gingen kijken, later ook nog met de politie, maar vonden niets.

Ook de vlucht van B. naar Spanje maakt hem verdacht, aldus het OM. Hij besloot tevens zijn baard af te scheren. ‘Hij heeft zich bewust onvindbaar gemaakt en wilde zich onttrekken aan het dna-onderzoek’, aldus de officier.

Lees ook

Indrukwekkende verklaring van de moeder van Nicky Verstappen in de rechtszaal. Tegen Jos B. zegt ze: ‘Jij was erbij, jij bent de dader. En wat doe jij? Je zwijgt’

Jos B.: ‘Nicky was al dood toen ik hem vond.’ Maar hoe geloofwaardig is zijn verklaring?

Zoveel dna-sporen op de onderbroek van Nicky Verstappen. Maar is dat ook voldoende bewijs tegen Jos B.?

Arrogant? Gespeend van empathie? Gerald Roethof, de advocaat van Jos B., staat al gauw op achterstand.

Meer over