Juryrapport Mooi en Lelijk

De fotowedstrijd 'mooi en lelijk' is voorbij, de winnaars zijn bekend. In het totaal werden 204 foto's ingestuurd, waarvan 26 in de categorie 'lelijk'. De site werd 24 duizend maal bezocht. De bezoekers vonden de 'Oostvaardersdijk te Almere' het mooist, De vakjury koos voor 'Bergschenhoek in 3B-hoek'...

Tijdens de duur van de wedstrijd werd de Volkskrant-site 'mooi-lelijk' bezocht door zo'n 24 duizend bezoekers. Velen van hen maakten van de gelegenheid gebruik om foto's die volgens hen voor een prijs in aanmerking kwamen, met punten te bedelen.

In het totaal werden aldus 38756 stemmen uitgebracht. Vooral foto's van romantische landschappen, oud-hollandse zeegezichten en zonsondergangen bleken bij het publiek hoge ogen te gooien.

De uitslag van deze publiekswedstrijd is alsvolgt:

  • 1e prijs: de inzending Oostvaardersdijk te Almere van Hans van 't Hul uit Kampen (610 stemmen en een waarderingsscore van 4)
  • 2de prijs: de inzending Vlieland van Cris Ros uit Scheveningen (417 stemmen en een waarderingsscore van 4)
  • 3de prijs: de inzending Vogelmeer bij Bloemendaal (409 stemmen en een waarderingsscore van 3.9).

Behalve door het publiek werden de inzendingen ook door een vakjury beoordeeld.

Deze koos na rijp beraad vooral voor foto's uit de categorie 'lelijk': stedelijke landschappen die een beeld geven van de inrichting van Nederland.

De vakjury kende de volgende prijzen toe:

  • 1e prijs: de inzending Bergschenhoek in 3B-hoek van Eric-Jan Pleijster uit Bergschenhoek. De jury vindt deze foto een geslaagde poging om een van de hoofdproblemen van de Nederlandse stedenbouw ('te grote woningen op te krappe kavels') in beeld te brengen.
  • 2de prijs: de inzending Vlasveld in Zeeuws-Vlaanderen' bij Hulst van Rienk Jiskoot uit Zürich (Zwitserland). Volgens de jury heeft de inzender goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de klassieke zwart-wit fotografie. 'De horizontale en verticale voren die de boer met zijn ploeg in het land heeft getrokken, verlenen deze landschapsfoto zijn ietwat sombere kracht.'
  • 3de prijs: de inzending Sloegebied bij Vlissingen van Koos Davidse uit Oegstgeest. Deze foto ontleent volgens de jury zijn kracht onder meer aan een goede vlakverdeling en de fraaie curves van de waterpartijen. Ook het onderwerp is spannend: klein menselijk gewriemel (kokkels zoeken?) tegen de achtergrond van een omvangrijk bijna onmenselijk industrieel complex.

Een eervolle vermelding tenslotte, werd door de jury toegekend aan de inzending Vinex-wijk Floriande in Hoofddorp van Dick Hollander uit Haarlem. Deze foto laat volgens de jury goed zien hoe welvarend Nederland is, maar ook hoe die welvaart in onze vinex-wijken in nogal benauwde stedenbouwkundige patronen wordt geperst.

De jury feliciteert alle winnaars met hun prijs. Zij dankt hen en alle andere deelnemers voor hun bijdrage aan de wedstrijd. De prijzen zullen de winnaars per post worden toegezonden.

de jury
Arno Haijtema (chef foto de Volkskrant)
Ronald Kranenburg (beeldredacteur Geografie)
Arnold Koper (verslaggever ruimtelijke ordening de Volkskrant)

Meer over