Jury wijst claim tegen fabrikant sigaretten af

Sigarettenfabrikanten zijn niet verantwoordelijk voor de gezondheid van rokers en maken geen gevaarlijke producten. Na acht uur lang te hebben beraadslaagd kwam een jury van rokers en niet-rokers in Jacksonville tot deze slotsom en wees verantwoordelijkheid van sigarettenmaker R....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De familie van de in 1995 gestorven Connor, die haar levenlang had gerookt, had een schadeclaim tegen Reynolds ingediend met het argument dat de sigarettenmaker doelbewust informatie over de schadelijke effecten had achtergehouden.

De advocaat van de familieleden, die vorig jaar een soortgelijke rechtszaak had gewonnen, betoogde bovendien dat de sigarettenmakers doelbewust verslavende producten maken en daarom verantwoordelijk zijn voor de dood van rokers als Jean Connor.

De jury die was overstelpt met videobanden, documenten en pro- en contragetuigenissen concludeerde echter dat de schadelijke gevolgen van roken al decennia lang bekend zijn en dat ieder individu zelf verantwoordelijk is. Bovendien achtte de jury het niet onomstotelijk bewezen dat in het geval van Connor roken heeft geleid tot haar dood.

Voor de sigarettenindustrie is de uitspraak van deze jury een belangrijke overwinning. Met uitzondering van de zaak van Grady Carter tegen Brown & Williamson Tobacco heeft geen fabrikant ooit een dollarcent schadevergoeding hoeven te betalen.

Dit juridische feit speelt een rol in de geheime onderhandelingen tussen de sigarettenfabrikanten en vertegenwoordigers van 22 staten en steden, die enorme schadeclaims hebben ingediend tegen de vier grote ondernemingen.

Deze besprekingen werden gisteren voortgezet op een geheime plaats in Dallas, Texas en moeten uitmonden in een beëindiging van wat de 'Amerikaanse tabaksoorlog' wordt genoemd.

De sigarettenmakers zijn bereid 300 miljard dollar te betalen aan schadevergoedingen aan staten, steden en individuen en aanvaarden ook vergaande beperkingen op het maken van reclame. In ruil daarvoor willen zij immuniteit tegen nieuwe en toekomstige schadeclaims.

De uitspraak van de jury Jacksonville heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat de fabrikanten uitstekend in staat zijn zich in individuele zaken te verdedigen en dat het voor eisende partijen, zoals families en staten die compensatie zoeken voor gestegen gezondheidskosten, moeilijk is om jury's te overtuigen.

Meer over