Jury beslist over lot Amsterdamse au pair in VS

Voor de rechtbank van Loudon County in Leesburg, Noord-Virginia, begint vanochtend het tweedaagse proces tegen de negentienjarige Amsterdamse au pair Anne Corina Peeze, die verdacht wordt van 'onopzettelijke doodslag' op de acht weken oude Brenton Devonshire....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Verwacht wordt dat het proces een herhaling zal worden van de inleidende hoorzitting, die vorig jaar oktober werd gehouden. Met dien verstande, dat nu een jury moet oordelen over de schuldvraag. In het geval van twijfel over de aangevoerde bewijzen van de openbare aanklager dient de jury haar vrij te spreken en kan Corina maandag weer thuis zijn in Nederland.

Het meisje, dat als au pair werkte voor de familie Devonshire, kan worden veroordeeld tot maximaal tien jaar gevangenisstraf. In het geval van een veroordeling zal zij volgens haar advocaat vrijwel zeker in hoger beroep gaan.

De openbare aanklager moet onomstotelijk bewijzen dat Corina Peeze direct verantwoordelijk is voor de dood van het jongetje. Zij ontkent Brenton zo hard te hebben aangepakt, dat hij stierf aan het hersenletsel dat in het ziekenhuis van Fairfax werd genoemd als de doodsoorzaak.

Haar advocaat Ronald Leffler zal betogen dat de baby werd verwaarloosd door de ouders, voortdurend huilde en slecht werd gevoed. De moeder had het kind kort na aankomst van Corina al eens op de grond laten vallen. De vader was het laatst met Brenton alleen, voordat de baby stierf. Tijdens de hoorzitting ontkenden de ouders niet dat Brenton slecht at en voortdurend huilde.

De openbare aanklager is van plan de ouders en een medische deskundige op te roepen als getuigen. Ook advocaat Leffler brengt een getuige-deskundige in stelling in de rechtszaak, waarbij geen televisiecamera's zullen worden toegelaten.

Corina werd vorig jaar op borgtocht vrijgelaten, maar mocht Virginia niet verlaten. Zij heeft de tijd doorgebracht op een geheim adres in de omgeving van Leesburg of Fairfax, een voorstad van Washington DC, waar ook haar vader is aangekomen.

Haar moeder stierf vorig jaar december in de VS, toen zij haar aangehouden dochter had bezocht. Corina kreeg geen toestemming van de rechter om haar begrafenis bij te wonen. Bemiddelingspogingen van de Nederlandse ambassade om de rechter op andere gedachten te brengen, liepen op niets uit.

'Het is een aaneenschakeling van diep tragische gebeurtenissen, die deze familie te verwerken krijgt. Eerst sterft de zoon bij een verkeersongeluk, dan wordt de dochter gearresteerd en vervolgens sterft de moeder', aldus de Nederlandse consul Vahle, die namens het ministerie van Buitenlandse Zaken de zaak volgt.

Volgens Vahle houdt Corina Peeze 'zich naar omstandigheden goed'. Zij heeft haar tijd doorgebracht met het voorbereiden van de rechtszaak, lezen en veel slapen. Over de mogelijke uitkomsten willen hij en advocaat Leffler niet speculeren. Het feit dat de Grand Jury vorig jaar voldoende aanleiding zag om de zaak voor te leggen aan een jury was voor Corina, haar familie en haar advocaat een tegenslag.

De zaak heeft intussen geleid tot een verscherping van de regels die au pairs en gastgezinnen in acht moeten nemen. Het United States Information Agency (USIA), het federale agentschap dat toeziet op het buitenlandse au-pairprogramma, heeft veranderingen ingevoerd om de kwaliteit van au pairs te verbeteren, maar ook te voorkomen dat zij worden uitgebuit.

Sinds 15 februari wordt bekeken of kandidaat-au pairs een crimineel verleden hebben; ook hun persoonlijkheid en hun ervaring in de omgang met baby's en kleine kinderen worden onderzocht. Daarnaast moeten de au-pairbureaus beter en frequenter dan voorheen erop toezien dat au pairs normaal worden beloond en niet worden behandeld als voetvegen.

Het USIA wil ook dat de klachten van au pairs, die nogal eens teleurgesteld raken over het leven in de VS, serieus worden genomen. Het USIA registreerde klachten van meisjes, die zestig tot zeventig uur moesten werken, alleen werden gelaten tijdens de vakantie van de familie of die zich voelden als gedetineerden in een gevangenis. Andere klachten betroffen ongewenste seksuele intimiteiten.

Het USIA wil ook dat de toekomstige au pairs een realistischer idee krijgen van het leven in de Verenigde Staten, waarvan de au pairs vaak een verkeerd, uitsluitend op televisieseries gebaseerd, beeld hebben.

Vooral in steden als Washington DC en New York worden au pairs gebruikt door ouders, die allebei werkweken van zestig uur en meer maken, om het probleem van de kinderopvang op een goedkope wijze te regelen. De vergoedingen die au pairs ontvangen, zijn laag.

Sinds medio februari geldt de regel dat een au pair 115 dollar per week moet krijgen en niet langer dan 45 uur per week mag werken. Het USIA beschikt echter niet over het apparaat om de tienduizend Amerikaanse families die au pairs in huis hebben, te controleren.

Meer over