Juridische problemen voor Sarkozy stapelen zich op

Bert Lanting
null Beeld AFP
Beeld AFP

Ex-president Nicolas Sarkozy van Frankrijk moet voor de rechter verschijnen wegens corruptie en machtsmisbruik. Sarkozy zou een onderzoeksrechter hebben proberen om te kopen met de belofte dat hij hem wel een handje kon helpen bij zijn carrière. In ruil daarvoor wilde hij informatie over een onderzoek dat tegen hem liep.

Vorige week werd Sarkozy al in staat van beschuldiging gesteld wegens het aannemen van geld van de Libische dictator Moammar Khadafi voor zijn verkiezingscampagne in 2007. Deze zaak staat hier los van. Sarkozy probeerde van de onderzoeksrechter informatie los te krijgen over het onderzoek naar de affaire-Bettencourt. Sarkozy werd ervan verdacht dat hij Liliane Bettencourt, de steenrijke, destijds al hoogbejaarde erfgename van het cosmeticaconcern L’Oréal een illegale bijdrage aan zijn campagnekas had afgetroggeld.

Er loopt ook nog een zaak tegen Sarkozy en dertien andere topfiguren uit zijn UMP-partij wegens gesjoemel met rekeningen waardoor zij bij de verkiezingen in 2012 onder de limieten voor de campagne-uitgaven uit konden komen.

Sarkozy, die van 2007 tot 2012 president was, spreekt alle aantijgingen tegen. Zijn advocaten hebben beroep aangetekend tegen het besluit de omkopingszaak naar de rechtbank te verwijzen.

Meer over