Juridische actie tegen illegale muziekpiraten

De muziekindustrie in Denemarken, Duitsland, Italin Canada neemt juridische stappen tegen in totaal 247 computergebruikers die illegaal muziek van internet hebben gehaald en verspreid....

In navolging van de Amerikaanse muziekindustrie komen ook haar collega's in andere landen in actie. De IFPI kondigde aan dat de komende maanden nog meer rechtszaken volgen.

In de Verenigde Staten legt de brancheorganisatie van de Amerikaanse muziekindustrie RIAA overtreders het vuur na aan de schenen. Sinds vorig jaar is juridische actie ondernomen tegen circa 1732 internetgebruikers.

In Duitsland, Italin Canada krijgen internetgebruikers een rechtszaak aan hun broek. In Denemarken kunnen de ruim 120 overtreders kiezen tussen een rechtszaak of het betalen van een schadevergoeding en het stoppen met illegaal muziek downloaden.

De verkoop van muziek lijdt onder het illegaal downloaden, stelt de muziekindustrie. In 2002 daalde de wereldwijde omzet met 7 procent. In de eerste helft van vorig jaar kwam de daling uit op 10,9 procent.

Meer over