Jurassic-achtig pretpark moet Pompei redden van verval

Bezoekers en verwaarlozing bedreigen Pompei voor de tweede keer en deze maal definitief. De Italiaanse minister van Cultuur heeft een reddingsplan opgesteld, waartoe de aanleg behoort van een archeologische computerpretpark Jurassic Pompei, een virtuele reconstructie van de in 79 na Chr....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Vorig jaar werd Italiës grootste toeristische attractie betreden door 1,9 miljoen bezoekers. Ze lieten hun sporen na: afval, urine en vernielingen. Menigeen neemt een stukje Pompei mee naar huis. Ieder jaar worden door berouwvolle dieven honderden pakketjes geretourneerd met stukjes mozaïek, bepleistering en andere souvenirs.

Twaalf van de 67 hectare van het complex zijn sinds de aardbeving van 1980 nog altijd ontoegankelijk. Onkruid en planten bedreigen muren, fresco's en mozaïeken. Luchtverontreiniging en gebrek aan onderhoud doen de rest.

De toegangskaartjes leveren de staat jaarlijks zestien miljoen gulden op. Slechts eenderde daarvan gaat terug naar het directoraat cultuur van Pompei, dat ook de zorg heeft voor de cultuurschatten van Herculaneum, Stabiae en 22 andere naburige gemeenten. Zelfs voor het gewone onderhoud is te weinig geld, laat staan voor de opgraving van de 23 hectare die nog onder de grond ligt.

Minister Veltroni van Cultuur, tevens vice-premier, wil met zijn project Pompei 2000 de teloorgang van de antieke stad voorkomen. Het directoraat cultuur moet financieel autonoom worden. Al het geld dat in Pompei wordt verdiend, moet er blijven. En dat geld moet behalve van de toegangskaartjes komen van de verkoop van diensten die nu nog ontbreken of worden geëxploiteerd door particulieren, zoals restaurants, book- en souvenirshops.

Een nieuwe functionaris, de city manager, zou 'burgemeester' van Pompei worden, terwijl de directeur cultuur de wetenschappelijke verantwoordelijkheid krijgt. Honderd bedrijven zal worden gevraagd de restauratie te betalen van sommige Pompeiaanse huizenblokken. Ook uit de pas ingestelde extra-trekking van de Lotto, een staatsloterij, zullen restauraties worden betaald.

Veltroni's meest omstreden plan is de creatie van Jurassic Pompei. Buiten het archeologisch terrein zou een virtuele kloon van het Pompei van vóór de fatale uitbarsting van de Vesuvius moeten worden gemaakt, compleet met computerspelletjes en kopieën van de in 79 omgekomen personen.

De directeur van Pompei, Pier Giovanni Guzzo, zint op onmiddellijke maatregelen om zijn stad te beschermen tegen de toeristeninvasie. Met ingang van deze zomer wil hij de toeristen leiden langs vaste routes en daarmee de rest van de stad sparen. Guzzo wil ook de opgravingen en het wetenschappelijk onderzoek een nieuwe stimulans geven. Hij wil studiecentra oprichten, laboratoria en ruimten voor exposities.

Meer over