Juntaleider van Guinee beschoten

Conakry De leider van het militaire bewind in het West-Afrikaanse Guinee, Moussa ‘Dadis’ Camara, is donderdagavond onder vuur genomen door opstandige militairen....

Het Franse persbureau AFP meldde dat hij lichtgewond is geraakt toen hij werd beschoten door zijn adjudant.

Volgens een anonieme zegsman heeft de juntaleider zijn kazerne verlaten en is hij naar een ander legerkamp in het centrum van de hoofdstad Conakry gegaan. Een minister zei dat Camara nog steeds president is, dat hij in goede gezondheid verkeert en dat de situatie onder controle is.

Eerder op de dag was al geweervuur gehoord in het stadscentrum en waren militairen verschenen op kruispunten. Ook ’s avonds waren nog helikopters en schoten te horen.

De aanslag op de president bevestigt hardnekkige geruchten over diepe verdeeldheid binnen de strijdkrachten. Camara kwam elf maanden geleden aan de macht bij een staatsgreep. Hij beloofde snel verkiezingen uit te schrijven, maar hij verkoos de macht in eigen hand te houden.

De sfeer in het land is uiterst gespannen sinds de presidentiële garde in september het vuur opende op een demonstratie en 157 betogers doodschoot die democratie eisten. De militair die de president gisteren op de korrel nam, commandant Abubakar ‘Toumba’ Diakite, zou degene zijn die destijds opdracht gaf op de demonstranten te schieten.

Vanwege dat bloedbad heeft de EU sancties ingesteld tegen de voormalige Franse kolonie. De VN doen onderzoek naar de gebeurtenissen op 28 september en de rol daarbij van Camara en Toumba.

Meer over