Juno, Night At The Museum / Battle of The Smithsonian, Sorcerer

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Ellen Page in Juno van Jason Reitman. Beeld Fox Searchlight Pictures.
Ellen Page in Juno van Jason Reitman.Beeld Fox Searchlight Pictures.

Juno (Jason Reitman, 2007)
RTL 8, 20.30-22.30 uur.

De realityserie Ik word moeder volgt een stelletje dat bijna ouders wordt. Blijkbaar vindt RTL 8 het leuk en inspirerend om vanavond eerst nog een speelfilm over hetzelfde thema uit te zenden. In de licht gekantelde komedie Juno zoekt puber Juno geschikte adoptie-ouders voor haar aanstaande baby. Maar is zij eigenlijk niet zelf de beste moeder?

Ellen Page (Halifax, 1987), die de fijne titelrol van Juno op zich neemt, is een van de weinige jonge Amerikaanse actrices van wie je kunt denken: die zou zo bij mij om de hoek kunnen wonen. Fris en sympathiek, maar ook op een goede manier alledaags en glamourloos. Dat ze ook nog eens meesterlijk kan acteren, met een naturel dat al net zo weinig naar Hollywood smaakt, maakt het extra fijn om te kijken naar een film als het grappige en intelligente Juno. Die komt vaak tamelijk levensecht over en dan opeens toch weer stripachtig: elk personage heeft een maffe tic en de gestileerde dialogen klinken soms alsof ze uit een of andere droogkomische strip zijn overgeschreven. Toch maakt regisseur Jason Reitman er een ontroerende film van, daarbij ondersteund door scenariste Diablo Cody, die voor haar allereerste filmscript meteen een Oscar kreeg. Page had met haar even zonnige als goed doorbloede spel ook best zo'n beeldje verdiend.

Night at the Museum / Battle of the Smithsonian (Shawn Levy 2006 / 2009)
RTL 7, 20.30-22.40 / 22.40-00.45 uur.

Vanaf morgen draait Shawn Levy's Night at the Museum. The Secret of the Tomb in de bioscopen; voor de derde keer neemt Ben Stiller de hoofdrol voor zijn rekening als nachtwaker in een museum waar de stukken tot leven komen. RTL haakt erop in door de eerste twee delen van de fantasy-komedieserie uit te zenden, die beide eveneens door Levy werden geregisseerd. Deel 1 speelt zich af in het Natuurhistorisch Museum in New York, het tweede deel in het Smithsonian in Washington. Behalve museumstukken komen hierin ook foto's en moderne kunst tot leven. Kolderieke onzin, grappige rolletjes (van onder anderen Robin Williams als Theodore Roosevelt en Steve Coogan als speelgoedromein) en voor fatsoenlijk uitgewerkte scenario's moet u elders wezen.

Sorcerer (William Friedkin, 1977)
Arte, 00.40-02.40 uur.

Onlangs zond de Duits-Franse cultuurzender Arte Henri Clouzots naar-de-keel-grijpthriller Le salaire de la peur (1953) uit. Vannacht is het de beurt aan William Friedkins geslaagde remake Sorcerer, waarin Roy Scheider - op de hallucinante tonen van Krautrockband Tangerine Dream - een truck vol gevaarlijk spul vervoert in Zuid-Amerika. Extra aanbevelenswaardig omdat Arte de gerestaureerde, opnieuw ingekleurde versie van de film heeft geprogrammeerd, die twee jaar geleden op het Filmfestival van Venetië in première ging.

Midnight in the Garden of Good and Evil (Clint Eastwood, 1997)
BBC 1, 00.45-03.10 uur.

Een New Yorkse schrijver (John Cusack) bezoekt voor een reportage in een tuintijdschrift de stad Savannah. Ooit katoenhoofdstad van Amerika, nu een fascinerende stad vol Europees aandoende chique woonhuizen. Achter de keurige gevels ervan gebeuren aanmerkelijk minder keurige dingen. Zoals bij de excentrieke rijkaard Jim Williams (Kevin Spacey), antiekhandelaar, restaurateur en homo. Dat laatste wordt in de conservatieve gemeenschap getolereerd, lees: genegeerd, maar als Williams op een avond zijn jonge minnaar Sonny vermoordt, gaat een beerputje open. Regisseur Eastwood had voldoende aan de broeierige zuidelijke sfeer van Savannah, zijn inwoners en zijn huizen om een prachtige, intrigerende film te maken.

Meer over