Junkstatus toont enorme financiële problemen Brazilië

Elf maanden voor het begin van de Olympische Spelen in Rio kampt Brazilië met enorme financiële problemen. Donderdag besloot ratingbureau Standard & Poor's de kredietwaardigheid van het land af te waarderen tot junk, de rommelstatus. Dat is dezelfde status als die van Russisch staatspapier. Het betekent dat Braziliaanse staatsobligaties niet meer als veilig worden beschouwd voor beleggers.

Braziliaans geld. Beeld afp
Braziliaans geld.Beeld afp

Om nieuwe kapitaal te kunnen aantrekken voor het financieren van de staatsschuld zal Brazilië beleggers een veel hogere rente moeten bieden. Nieuwe obligaties worden vanaf nu als speculatief of uiterst risicovol beschouwd. Veel grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen mogen in dergelijk schuldpapier geen geld steken of slechts voor een heel gering deel. Zij zullen die leningen nu moeten afstoten.

Teruglopen Chinese groei

Brazilië kampt al maanden met grote financiële problemen die een gevolg zijn van het teruglopen van de Chinese groei. Brazilië is een van de belangrijkste leveranciers van grondstoffen zoals ijzererts aan de Chinese industrie. Op het moment dat de economie in China met 10 procent groeide floreerde ook de Braziliaanse economie. Maar nu verkeert het land al in een recessie. Tegelijkertijd is de inflatie opgelopen tot meer dan 10 procent en bedraagt de werkloosheid 7,5 procent - het hoogste percentage in zeven jaar.

De koers van de nationale munt, de real, zakte gisteren met nog eens 2,1 procent tot 3,85 voor één dollar. Daarmee komt de totale koersval voor de munt dit jaar al op 31 procent ten opzichte van de dollar. Analisten verwachten dat de op korte termijn wel eens 4 real voor 1 dollar moet worden betaald. Deze speculaties werken grootschalige kapitaalvlucht in de hand, waardoor de positie verder verslechterd. Ook de beurskoersen zijn in 2015 al met 37 procent gekelderd.

Politieke weerslag

Deze economische problemen hebben ook hun weerslag op de politiek. De huidige president Dilma Rousseff heeft veel van haar steun en geloofwaardigheid verloren waardoor zij moeilijk in staat is orde op zaken te stellen. Ze heeft een begroting ingediend met een tekort van 6 procent van het bbp. De parlementsleden moeten zelf maar uitzoeken welke bezuinigingen zij willen doorvoeren om het tekort te verminderen.

'Voor het derde jaar op rij zal Brazilië een primair begrotingstekort - een tekort voordat nog de rente over de schuld is betaald - hebben. Onze voorspelling is negatief. We zien een grote kans dat door het gebrek aan politieke cohesie binnen de huidige regering de tekorten nog verder oplopen en vrezen nieuwe tegenvallers in de economie', aldus Standard & Poor's in een toelichting.

Corruptieschandaal

Rousseff kampt daarnaast met een corruptieschandaal rond de staatsoliemaatschappij Petrobas. Zij zat daar in het toezichthoudend bestuur toen Petrobas op grote schaal steekpenningen betaalde aan politieke functionarissen. In totaal zou daar een bedrag van bijna twee miljard euro mee zijn gemoeid. Komende zondag zullen honderdduizenden Brazilianen in grote demonstraties haar aftreden eisen.

Het besluit van Standard & Poor's om de kredietwaardigheid van het land af te waarderen van BBB- (de laagste trap van beleggingsgraad) naar BB+ (de hoogte trap van speculatieve graad) kwam niet onverwacht. Maar de timing was een tegenslag voor de regering. Die houdt zich vast aan het feit dat de twee andere grote kredietbeoordelaars Moody's en Fitch Brazilië nog wel het voordeel van de twijfel geven en de beleggingsgraad nog hebben gehandhaafd.

Meer over