Juniper doet optimisme Intel verbleken

De winstwaarschuwing van Juniper Networks heeft vrijdag de Amerikaanse beurzen in mineur gedrukt. De optimistische berichten van chipmaker Intel die donderdag de koersen nog deden stijgen, waren snel vergeten....

Van onze verslaggever

De verwachtingen van Juniper liegen er dan ook niet om. De producent van internetapparatuur heeft de verwachte omzet over het tweede kwartaal met eenderde moeten terugschroeven naar 200 miljoen dollar. Het bedrijf, één van de grote concurrenten van Cisco Systems, gaat om kosten te besparen 9 procent van het personeel ontslaan.

Op de beurs ging Juniper hierop fors onderuit. Het aandeel verloor 18,5 procent op 38,02 dollar en trok de Amerikaanse beurzen met zich mee. De technologiebeurs Nasdaq sloot uiteindelijk 2,2 procent in de min op 2215,07 punten. De Dow Jones Industrial Average daalde ruim 1 procent tot 10977,00 punten. Het is de derde week op rij dat de Dow in de min eindigt.

Deze week was de Nasdaq al bijna 3 procent gestegen. Sinds het dieptepunt van 4 april is de technologiebeurs al 35 procent gestegen. De brede Standard & Poor's 500-index daalde 1 procent.

Toevalligerwijs lag na het Damrak ook Wall Street een tijd lang stil wegens softwareproblemen. Na een oponthoud van 85 minuten konden de handelaren weer aan het werk.

Behalve Juniper moesten ook andere telecommunicatie-aandelen het ontzien. Qualcomm, Nortel Networks en JDS Uniphase verloren stuk voor stuk procenten aan waarde.

Ook Intel moest inleveren. Het aandeel kon amper profiteren van het goede nieuws waarmee het donderdag nabeurs kwam. De grootste chipmaker van de wereld zei toen in de rest van dit jaar aan de verwachtingen te zullen voldoen. Het verlies van Intel kostte ook alle andere grote technologiefondsen naar beneden. Cisco, Microsoft, Palm, daalden.

In de conventionele waarden gaf machinebouwer Rockwell een winstwaarschuwing. Het aandeel Rockwell daalde daarop met 8 procent naar 46,97 dollar.

Maar er was ook goed nieuws. Farmaceut Bristol-Myers gaat de farmaceutische tak van DuPont kopen voor 7,8 miljard dollar. Bristol-Myers wil met die aankoop zijn marktaandeel op het gebied van medicijnen tegen aids en hartkwalen uitbreiden. Het bedrijf betaalt wel een flinke bonus. Analisten hadden becijferd dat DuPont tussen de 4 en 6 miljard dollar voor zijn farmaciepoot zou krijgen. Het aandeel Dupont steeg heel licht. Bristol-Myers moest 1,4 procent inleveren op 56,60 dollar.

Meer over