Juncker: Europa in diepe crisis

'Europa is niet in een crisis geraakt, maar in een diepe crisis.' Dat zei de Luxemburgse premier en EU-voorzitter Juncker vrijdagnacht na het mislukken van de onderhandelingen over de EU-begroting 2007-2013....

Van onze correspondenten Bart Dirks Bert Lanting

Nederland, Groot-Brittannië en nog drie landen hadden kort daarvoor het laatste compromis van EU-voorzitter Luxemburg verworpen.

De tien nieuwe lidstaten trachtten de top op het laatste moment nog te redden, door akkoord te gaan met minder regiosteun, maar dat aanbod werd afgewezen. Juncker schaamde zich dat uitgerekend de arme landen een offer wilden brengen.

De Duitse bondskanselier Schröder legde de schuld bij de Britse premier Blair en premier Balkenende, die hij van 'nationaal egoïsme' beschuldigde. Balkenende: 'Ik ben het met de bondskanselier oneens. Ik vind niet dat dat eerlijk is.'

Volgens Balkenende is het overdreven van een crisis te spreken. 'Europa is volwassen genoeg hier een antwoord op te geven.'

Het fiasco was vrijwel onafwendbaar geworden nadat premier Blair had geweigerd in te stemmen met bevriezing van de Britse korting op de EU-contributie. Londen kreeg onvoldoende garanties dat ook het mes zou gaan in de landbouwsubsidies, waarvan vooral Frankrijk profiteert.

Ook Nederland hield onoverkomelijke bezwaren. Luxemburg bood Nederland uiteindelijk een korting van ongeveer 600 miljoen euro per jaar aan op zijn bijdrage aan Brussel. Balkenende vond dat onvoldoende .

De Britse premier Blair had in de loop van de dag laten weten bereid te zijn om van de korting, die premier Thatcher in 1984 had bedongen, 10 procent af te staan. Dat bedrag, ongeveer 500 miljoen euro, wordt betaald door de tien nieuwe lidstaten.

Maar de korting, die dit jaar 5,1 miljard bedraagt, zou dan toch nog jaarlijks verder oplopen. De Franse president Chirac eiste aanvankelijk dat de 'Britse cheque' geleidelijk afgebouwd zou worden. Als concessie bood Chirac aan akkoord te gaan met een bevriezing van de korting op 5,5 miljard euro. Gebeurt er niets aan de Britse regeling, dan bedraagt de korting in 2013 ongeveer 8 miljard.

In het compromis was afgesproken dat de regeling in 2008 opnieuw bekeken zou worden, inclusief de landbouwuitgaven. Maar de Britten vonden die toezegging te vaag. Frankrijk heeft zich altijd verzet tegen het openbreken van het landbouwbudget.

Meer over