Juliana met warmte herdacht

Prinses Juliana is in binnen-en buitenland met warmte en respect herdacht. De 94-jarige prinses stierf zaterdagochtend vroeg in haar slaap op paleis Soestdijk aan de gevolgen van een longontsteking....

Koningin Beatrix, die de nacht van vrijdag op zaterdag op paleis Soestdijk was toen haar moeder overleed, was in de nacht van zaterdag op zondag in het Haagse Bronovo-ziekenhuis bij de bevalling van prinses Laurentien, die beviel van haar tweede kind, Claus-Casimir.

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Mma bezochten zondagavond paleis Soestdijk om prins Bernhard en andere familieleden te condoleren. Willem-Alexander keerde met zijn gezin zondagmiddag vervroegd terug uit het Oostenrijkse Lech.

Afgelopen weekeinde brachten vele honderden mensen bloemen naar paleis Soestdijk. De erewacht, die uit scouts uit Baarn en Soestdijk bestond, legde de bloemen op de trappen waarlangs koningin Juliana op Koninginnedag de defilafnam.

Aanstaande woensdag zal het stoffelijk overschot van Juliana in aanwezigheid van haar vier dochters naar het Haagse paleis Noordeinde worden gebracht. Die dag kunnen Nederlandse autoriteiten en het corps diplomatique afscheid nemen van Juliana, die van 1948 tot 1980 koningin was. Vanaf donderdag tot en met zondag kan de bevolking prinses Juliana de laatste eer bewijzen.

De Staten-Generaal herdenken Juliana woensdag in een verenigde vergadering in de Ridderzaal.

De geplande feestelijkheden zoals het huwelijk van prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit op 24 april en Koninginnedag gaan gewoon door. Op verzoek van de overleden prinses duurt de rouw niet lang. Het Koninklijk Huis neemt een periode van hofrouw in acht tot en met de bijzetting. Publieke optredens van leden van het Koninklijk Huis tot 11 april zijn afgezegd.

Zaterdagochtend na het overlijden landde Juliana's jongste dochter prinses Christina op Schiphol. Ze voegde zich bij haar oudere drie zussen prinses Irene, prinses Margriet, koningin Beatrix en haar vader prins Bernhard op paleis Soestdijk.

Minister-president Balkenende maakte zaterdagochtend met een offici toespraak op televisie het overlijden bekend. 'In haar verliezen we een warme en betrokken vrouw, een moeder van ons allen', aldus de premier. Zij was een voorvechtster van solidariteit, betrokkenheid en menselijke waardigheid.De gezondheidssituatie van de oude prinses leek stabiel, maar kwetsbaar. Haar ouderdomsdementie maakte het Juliana in het laatste jaar onmogelijk haar man, dochters en kleinkinderen nog te herkennen. Hoewel de ziekte van Alzheimer voortschreed, ging het het laatste anderhalf jaar beter met haar. Betekenisvol in die ontwikkeling was dat Juliana de verpleegster kreeg die prins Claus tot diens einde had begeleid. Haar buien, waarbij zij onhandelbaar was, stopten met de komst van die verpleegster.

Juliana maakte als staatshoofd veertien kabinetten mee: vanaf de wederopbouw in 1948 tot het einde van de jaren zeventig, toen zij aftrad als koningin. Zaterdag werd zij in diverse media geroemd als een koningin van het volk, wars van protocol en gewichtigdoenerij.

Koningin Juliana wenste niet als majesteit, maar als mevrouw te worden aangesproken. Juliana wilde de benaderbare moeder van de natie zijn, met een open oog en oor voor de zwakkeren in de samenleving. Haar stijl was een reactie op de afstandelijkheid van haar moeder Wilhelmina.

Meer over