Juli Zeh, Margriet van der Linden en Stine Jensen

Idylisch blijkt het plattelandsleven niet bij Juli Zeh. Een 12-jarige helpt in het bejaardenhuis. Zussen onder elkaar. En andere net verschenen titels.

null Beeld x
Beeld x

Ons soort mensen
Op een uurtje rijden van Berlijn kun je een landelijke idylle beleven, heeft Linda tot haar vreugde gemerkt, toen ze met Frederik in het plaatsje Unterleuten ging wonen. Maar zodra ze een paar paardenboxen en een wei wil, stuit Linda op natuur- en vogelbeschermers. Bovendien dreigt er een windmolenpark te worden gebouwd. 'Het regende zo zelden in Unterleuten dat Linda zich soms afvroeg of het mooie weer haar op een gegeven moment niet op de zenuwen zou gaan werken.' De nieuwe roman van de gevierde Duitse schrijfster Juli Zeh heeft in de vertaling van Annemarie Vlaming de titel Ons soort mensen gekregen.

Afscheidstournee
Loskomen van zijn vader zat er niet in voor Achille, de zoon van vioolvirtuoos Niccolò Paganini (1782-1840). Die werd ervan verdacht bezeten te zijn, reden waarom hij niet mocht worden begraven en zijn zoon een halve eeuw lang met de kist heeft moeten leuren voordat Parma de laatste rustplaats werd. De roman Afscheidstournee van Vrouwkje Tuinman handelt over Achilles heroïsche strijd voor eerherstel.

Het duel
De 12-jarige David verricht tweemaal per week in het bejaardentehuis van de wijk Beit Hakerem vriendschappelijke hulp aan de heer Rosenthal, die beweert dat het leven pas begint bij zeventig. De oude heer heeft ruzie met de bullebak van het tehuis, genaamd Rudi Schwarz. Misschien kan de kleine David Het duel tussen de twee nog stoppen, in de gelijknamige jeugdroman uit 1982 van David Grossman, vertaald door Tamir Herzberg, en nu opnieuw uitgebracht.

Het beste van Adam Sharp
Hoogst geestig debuut over een autist wiens bestaan door een ordeloze vrouw overhoop wordt gegooid, schreef Ranne Hovius destijds over Het Rosie Project van de Australische auteur Graeme Simsion. Na twee boeken met dezelfde hoofdpersonen is er nu Het beste van Adam Sharp, vertaald door Linda Broeder en Elise Kuip. De getrouwde veertiger uit de titel krijgt na 22 jaar een e-mailtje van Angelina Brown uit Australië, 'mijn Eerste Echte Liefde'. Ooit maakten ze samen muziek. Adam e-mailt haar terug.

Het derde zusje
David Hewson kennen we vooral als scenarioschrijver van de Deense tv-serie The Killing. De Britse auteur heeft ook een groot aantal thrillers op zijn naam staan die buiten zijn eigen vaderland spelen. Na de prettige serie rond de Romeinse politieman Nic Costa is Hewson een nieuwe reeks begonnen die in Amsterdam speelt, met een hoofdrol voor rechercheur Pieter Vos, die met zijn hond op een woonboot woont in een gracht. Het derde deel heet Het Derde Zusje en gaat over kindermisbruik en, jawel, de palingpop van Volendam. Goed uitgewerkte couleur locale, sterk plot. Hewson werkt inmiddels aan het vierde, en tevens laatste deel van deze zeer geslaagde Amsterdamreeks.

Los
Diederik van Hoogstraten, sinds jaar en dag Amerika-correspondent, verruilde een aantal jaren geleden New York voor Los Angeles. De gepassioneerde hardloper wierp zich in Californië ook op afstanden voorbij de marathon en doet van die queeste boeiend verslag in Los, hoe ik mezelf terugvond in trailrunning. Op de trails en tijdens deze ultralopen ontdekt hij 'een gemeenschap van doorzetters, mensen van allerlei pluimage die elkaar vinden in een intense liefde voor de natuur en het langeafstandslopen'. Het lopen heeft voor de ooit stugge roker en stevige drinker daarnaast een therapeutische werking. Met een voorwoord van Abdelkader Benali, ook een gekend hardloper.

Team Hillary
In 2007 meldde Margriet van der Linden, de latere hoofdredacteur van het tijdschrift Opzij, zich aan als 'ambassador for Hillary', vrijwilliger in het campagneteam van Clinton die toen ook al president van de Verenigde Staten wilde worden. In Team Hillary beschrijft ze wat er in die periode allemaal met en rond Hillary gebeurde en wat er over haar werd gezegd en geschreven. Echt dichtbij komt ze niet, al suggereert ze dat aan het einde van het boekje wel: 'Ja, ik heb haar nóg beter leren kennen. Tegelijk vrees ik dat mensen haar niet willen leren kennen zoals ze is, omdat ze simpelweg nooit zal worden wat mensen denken dat ze moet zijn - als vrouw. Nog altijd. Is dat seksisme? Ja, dat is het.'

Zussenboek
In 2014 bedachten Bert en Hannah Wagendorp hun Vader&Dochterboek, dat in 2015 verscheen. De uitgever zag commerciële mogelijkheden en komt nu met Zussenboek, door filosofen/schrijvers Stine en Lotte Jensen en met bijdragen van onder anderen Janneke Vreugdenhil en Katja de Bruin.

Meer over