Juist Yassin was geen 'kutmarokkaan'

Vandaag begint de rechts-zaak over de dood van de Almeerse grensrechter. In Amsterdam-West vertellen ze vooral hoe aardig Yassin D. en zijn vader zijn.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CHARLOTTE HUISMAN

AMSTERDAM - Zo vaak ze kan rijdt de 35-jarige Marokkaanse Amsterdamse naar de jeugdgevangenis in Lelystad. Ze brengt dan haar buurvrouw, de moeder van Yassin D. (16), tot aan de poort en wacht buiten tot ze terug komt. De moeder heeft zelf geen rijbewijs en haar man (50) zit ook al ruim vijf maanden vast. Alle hulp van de vrouwen uit de straat kan ze gebruiken.

De buurtgenoten in Slotervaart in Amsterdam-West leven in de eerste plaats mee met het Marokkaans-Nederlandse gezin D. Vader en zoon zitten sinds december vast wegens de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Natuurlijk is het verschrikkelijk voor zijn familie dat de grensrechter is overleden na een vechtpartij op een voetbalveld, zeggen ze op voorwaarde dat hun naam niet wordt afgedrukt. Maar dat vader en zoon zo lang in voorlopige hechtenis vastzitten, is volgens veel bewoners van de grauwe portiekflats buiten elke proportie. Bovendien, zeggen ze, verschrikkelijk voor de echtgenote en moeder.

Yassin en zijn vader staan woensdag met zes andere verdachten in Lelystad voor de rechter op verdenking van doodslag. De leden van het B1-elftal van Nieuw Sloten mishandelden na een wedstrijd in Almere de grensrechter van de Almeerse club Buitenboys. Die raakte later in coma en overleed de dag erna op 3 december. Vijf spelers van 15 tot 17 jaar van dit Amsterdamse elftal en de vader van Yassin zitten vast; twee verdachten zijn vrijgelaten.

Het lijkt of de buurt het zo met elkaar heeft afgesproken, want ze zeggen allemaal hoe aardig juist deze vader en zoon zijn. Zoals de autorijdende buurvrouw het verwoordt: 'In deze straat zijn genoeg eikels, maar zij horen daar niet bij.'

Op het wat sjofele Abraham Staalmanplein zitten twee Marokkaanse jongemannen - een dunne, bleke van 22 jaar in beige bermuda, en een stevige van 23 jaar in blauwe trainingsbroek. Hen zou de buurvrouw waarschijnlijk wel onder de 'eikels in de buurt' scharen. Ze geven toe er wel eens te blowen, hebben een strafblad en klagen over de vele camera's op het plein. Yassin noemen ze 'klein, lief en schattig, een kind'. Een jongen die niet buiten rondhangt, zoals zij, maar vooral voetbalt en op tijd naar huis gaat.

'Het is gek dat juist hij nu symbool staat voor de agressieve Marokkaan', peinst de dunnere. Zijn vriend vult aan: 'Het doet wat met je, als je zo lang vastzit en zo zwart wordt afgeschilderd. Misschien gaat Yassin zich daar straks ook meer naar gedragen. Dit gevoel zal hij zijn hele leven met zich meedragen.'

Yassin en de andere verdachten hebben volgens hen 'de pech dat het een mediazaak is geworden'.

De Turkse twintiger achter de kassa van het supermarktje aan het plein wil een lans breken voor de vader van Yassin, een vaste klant. Een sympathieke voetbalvader, die erg betrokken was bij de club van zijn zoon en graag in de supermarkt een praatje maakte over voetbal. 'Vlak voordat hij zelf werd gearresteerd, vertelde hij mij dat de grensrechter de vechtpartij zelf had uitgelokt', zegt de Turkse middenstander. 'Hij is er alleen maar tussen gesprongen om de vechtpartij te sussen, zei hij.'

Dergelijke argumenten zullen ook de advocaten van de acht verdachten vanaf vandaag naar voren brengen in de rechtszaal. Zij zullen bovendien betogen dat de grensrechter mogelijk niet door schoppen en slagen tegen het hoofd om het leven is gekomen, maar door een spontane scheur in een zwakke slagader.

In Almere bij de club Buitenboys ergeren ze zich aan de beweringen van de verdediging. 'De theorie over de zwakke ader is ronduit belachelijk', zegt bestuurslid Rob Mueller. De club heeft een betrokken lid verloren, die bovendien drie zoons en een vrouw heeft achtergelaten in rouw.

'Hebben die advocaten wel door wat een impact dergelijke beweringen hebben op de nabestaanden?', vraagt Mueller zich af. 'Als die jongens van dit Amsterdamse elftal niet zo agressief tegen het hoofd van onze Richard waren blijven trappen, ook toen de man weerloos op de grond lag, was hij er nu nog geweest.'

Het Openbaar Ministerie heeft de verdachten niet alleen vastgehouden wegens de ernst van de beschuldiging, maar ook om het onderzoeksbelang. Alleen Yassin heeft bekend dat hij heeft geschopt, tegen de schouder. De verdachten schuiven elkaar de schuld in de schoenen. Voor de strafzaak zijn vijf dagen uitgetrokken. Sommige advocaten hebben aangekondigd een pleidooi van meer dan vier uur te zullen houden.

De media-aandacht voor de zaak is enorm. Er was een open zenuw geraakt. Wekenlang is er gediscussieerd of het hier een Marokkanenprobleem of een voetbalprobleem betrof.

De omwonenden in Slotervaart lijken een punt te hebben, dat de verdachten geen zware 'kutmarrokaantjes' zijn. Ze hebben bijna allemaal een blanco strafblad. Een jongerenwerker uit de buurt die de jongens goed kent, zegt dat zij niet behoren tot de criminele probleemjongeren waar Slotervaart last van heeft, sommigen zijn hoogstens 'kwajongens'. Dat was ook te zien aan het stoere gedrag van onder meer Yassin, tijdens de regiezitting. Hij zei tegen de rechter: 'Het is duidelijk, ik heb gezien hoe jullie werken.'

De jongerenwerker vreest dat deze episode geen gunstige invloed op hun ontwikkeling zal hebben. 'Als hun detentieperiode maar niet statusverhogend gaat werken, onder de echte crimineeltjes.'

Buurvrouw die de moeder van Yassin bijstaat

undefined

Meer over