Juist de oppositie vraagt om boycot Birma

Gelukkig hebben de columns van Van der List iets voorspelbaars. Als je het eerste gedeelte leest, weet je al wat zijn conclusie zal zijn....

Ten tweede: bedrijven zouden bij investeringen wel eens mee kunnen werken aan illegale praktijken. Dat er geen investeringen vanuit de VS mogen, is gelegen in het feit dat de junta zich met grote drugszaken bezighoudt. Die gelden worden in Singapore witgewassen. Met medeweten van de overheid daar. Met dit witgewaste geld word je dan betaald.

TEUVEN (België) G. van der Aa

Wachten

De column van Van der List getuigt van weinig feitenkennis. In de commotie ontstaan na de bekendmaking van de investering van IHC-Caland in Birma is het belangrijkste argument om geen zaken met Birma te doen nog niet genoemd: de oproep van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), geleid door Aung San Suu Kyi.

Deze partij won in 1990 met overgrote meerderheid van stemmen de verkiezingen. Tot op de dag van vandaag weigert de junta de macht aan de gekozen volksvertegenwoordigers over te dragen. Om de junta aan de onderhandelingstafel te dwingen verzoekt Aung San Suu Kyi namens de NLD het buitenland te wachten met investeren.

Het gaat dus niet om een aantal mensenrechtenactivisten die een boycot willen, zoals Van der List stelt, maar om het verzoek van iemand die de wil van de meerderheid van de Birmese bevolking vertegenwoordigt.

AMSTERDAM Hans Joosten

Pietje Vervest

Burma Centrum Nederland

Meer over