Judoka Van 't End niet naar huldiging na 'vernederende losersvlucht'

Judoka Noël van 't End gaat niet naar de huldiging van Olympische Sporters vanmiddag in de RAI in Amsterdam. Hij baalt ervan dat hij voortijdig naar huis is gestuurd met de omstreden 'losersvlucht'. Volgens Van 't End hebben veel meer sporters hetzelfde gevoel en zullen zij mogelijk ook de huldiging overslaan.

Noël van 't End na zijn uitschakeling op de Olympische Spelen in Rio. Beeld ANP
Noël van 't End na zijn uitschakeling op de Olympische Spelen in Rio.Beeld ANP

'Ik ga niet als een soort opvulling meehossen op dat podium, terwijl ik eerder naar huis ben gestuurd. Ook andere sporters die ik heb gesproken op de terugvlucht zeiden: ik heb daar geen zin in', zei Van 't End dinsdag tegen NPO Radio 1. De 25-jarige judoka debuteerde op de Olympische Spelen, die voor hem teleurstellend verliepen. Na zijn uitschakeling in de eerste ronde van het Olympisch judotoernooi in de klasse tot 90 kilogram barstte hij voor de NOS-camera in tranen uit.

Maar volgens Van 't End is zijn teleurstelling over zijn prestatie niet de reden van zijn boycot. 'Ook sporters die geen medaille hebben gehaald zijn helden, omdat ze de Olympische Spelen hebben gehaald.' Volgens hem was er veel onvrede onder sporters over de verplichte terugvlucht. Ook het gegeven dat zwemster Ranomi Kromowidjojo wel mocht blijven om haar vriend Ferry Weertman aan te moedigen schoot in het verkeerde keelgat. 'Niet om Kromowidjojo persoonlijk, maar wel omdat er voor één persoon een uitzondering wordt gemaakt.'

Zwemster Femke Heemskerk noemde de verplichte terugvlucht maandagavond in Pauw belachelijk en vernederend. 'Je staat daar dan op Schiphol en je wilt daar echt niet zijn. Het is ook sportgeschiedenis die geschreven wordt in Rio, waar je bij kunt zijn'. Op de 'Welkom thuis-ceremonie' verheugt ze zich 'totaal niet'. 'We moeten naar de RAI en dan mag je heel blij zwaaien.' Ook judoka Marhinde Verkerk zegt in Pauw geen zin te hebben in de huldiging: 'Je wordt teruggeroepen en mag het podium komen opvullen.'

Contractbreuk

Naast Van 't End zijn er nog geen andere sporters van het 241-leden tellende TeamNL geweest die openlijk zeggen de huldiging te boycotten. Wel moet judoka Henk Grol de huldiging missen vanwege een schouderoperatie en zijn er sporters die niet kunnen komen omdat ze alweer andere wedstrijden hebben, zoals wielrenner Steven Kruijswijk in de Ronde van Spanje. Het NOC* NSF verwacht dat ook Yuri van Gelder verstek zal laten gaan omdat de turner eerder naar huis is gestuurd, en dus 'geen deel meer uitmaakt van TeamNL'.

Woordvoerder Geert Slot zegt geen signalen op te hebben gevangen van een boycot door meer sporters. 'We gaan er niet met een registratielijstje staan, maar we gaan er vanuit dat ze er allemaal zullen zijn'. In een contract van de NOC* NSF staat dat sporters worden geacht naar de huldiging te gaan, tenzij ze een goede reden hebben om niet te gaan. Over mogelijke consequenties wil Slot niet speculeren. 'De ervaring leert dat er meestal rond de 10 á 15 spelers niet op komen dagen wegens persoonlijke omstandigheden of andere verplichtingen. In het contract staan hiervoor geen sancties opgenomen. Dit wordt individueel met de sporters besproken.'

Lees ook:

Maurits Hendriks, chef de mission TeamNL, kijkt terug op de Spelen (+). Niet al zijn beslissingen werden met applaus begroet en de medailleoogst kon beter.

Losersvlucht

De voortijdige terugkeer van olympiërs op een zogenaamde losersvlucht stuitte op veel kritiek. Atleten die geen medaille wonnen, dienden Rio te verlaten 48 uur nadat hun tak van sport was beëindigd. Dit om de prestaties van andere sporters niet in de weg te staan. 'De Nederlandse ploeg is dermate groot dat de sporters die klaar zijn een onevenredig beroep doen op de aanwezige staf. Daarnaast verandert het slaapritme van sporters die klaar zijn en hebben zij invloed op de rust en regelmaat in het dorp', zei sportkoepel NOC*NSF daarover.

Rond 13.00 uur zijn de achtergebleven sporters met een speciale KLM-vlucht op Schiphol geland. De publiekshuldiging in evenementencomplex de RAI in Amsterdam is om 13.45 uur begonnen. Er worden 10 duizend mensen verwacht. De medaillewinnaars krijgen woensdag nog de traditionele formele huldiging in de Ridderzaal en op Paleis Noordeinde.

Meer over